Lázár betiltaná a dohányzást az autókban

2019.11.21. 08:39

Intézkedéscsomagot tett le a  miniszterelnök és a kormány asztalára Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, amiben kezdeményezi, hogy tiltsák be a dohányzást az autókban, illetve a társasházakban, valamint ahogy korábban már mondta, szabályozná, hogy a 2020 után születettek ne vásárolhassak dohányárut, írja a Népszava.

Lázár a The Economist Intelligence Unit elemző cég szerdai konferenciáján beszélt erről. A cég azt vizsgálja, hogy az utóbbi időben történt fejlesztések ellenére miért nem csökken a tüdődaganatos megbetegedésekből fakadó halálozások száma. Az egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter itt elmondta azt is, hogy amíg évente 130 ezer elhunyt közül 10 ezer olyan 50-60 év közötti is van, akinek még nem kellett volna meghalnia, addig ezzel van tennivaló, pláne, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jóval többen halnak meg daganatos betegségekben. A halálozások 80 százalékárt a tüdő-, emlő-, és vastagbél daganat felelős, tenni kell a megelőzésért.

Lázár szerint az egészségpolitikában nem a kórházak számáról, adósságáról vagy az orvosok béréről kell beszélni, hanem meg kell értetni az emberekkel, hogy saját maguk is felelősek az egészségükért.

Problémának érzi, hogy noha az állam az emlőszűrésre lehetőséget biztosít, vannak helyek, ahol az érintettek fele el sem megy. 

Fölmerül a kérdés, ha valaki nem él a térítésmentes megelőzés lehetőségével, akkor az ő betegsége, esetleg az elvesztése, kinek a felelőssége?

– tette fel a kérdést Lázár.

Szerinte, ha az állam más daganatos betegségek szűrését is biztosítaná, joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mennyi tb-járulékot fizessen az, aki nem megy el az ingyenes szűrésekre. Úgy véli ugyanis, hogy az államnak nincs más módja, mint hogy így ösztönözze a lakosságot.

Egyúttal megjegyezte: kötelességének érzi, hogy felhívja politikustársai figyelmét, hogy az ország népegészségügyi programok területén el van maradva. És ezt sürgősen pótolni kell. Továbbá, mivel a tüdődaganat kiváltója ismert és bizonyított, így 

joggal merül fel, hogy miért nem tesszük füstmentessé az országot?

Nem ez az első alkalom, amikor Lázár komoly megszorításokat célzó tervekkel áll elő a dohányzókat illetően, tavaly októberben az alábbiakat javasolta:

  • továbbra is tiltsa a kormány az e-cigiket és a hasonló alternatív dohánytermékeket, mert ezekről nem tudni még biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek;
  • a gépjárművekben való dohányzást teljesen tiltsák be, az autóban való mobilhasználathoz hasonlóan;
  • kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást;
  • még jobban korlátozzák azt, hogy hány emberre juthat egy trafik;
  • és hogy legyen egy egységes felügyeletük a dohánytermékeknek.
A Miniszterelnökség korábbi vezetője tavaly augusztus eleje óta tölti be a „nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos" címét, és mint ilyen, az ő feladata a dohánypiac szabályozását célzó kormányzati feladatok előkészítése és összehangolása, kormányzati stratégia kidolgozása. Ez elégé Lázárhoz illő feladat, hiszen a dohánykereskedelem teljes újraszervezésében, a trafikrendszer kialakításában is jelentős szerepet vállalt.