Tamás
-7 °C
8 °C

A Fidesz kicsit visszaesett, a DK és a Momentum verseng a második helyért

2019.11.21. 13:08 Módosítva: 2019.11.21. 13:13

Az önkormányzati választások nem hagyták érintetlenül a pártpreferenciákat: a Fidesz tábora számszerűsítve 2,8 millió főről 2,5-2,6 milliósra csökkent, a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért pedig a Momentum a Demokratikus Koalícióval van szoros versenyben, derül ki a ZRI Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a Hvg.hu ismertet. 

A biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága visszaesett az önkormányzati választások után. A pártok közül a Momentumnál mérhető a legnagyobb erősödés: míg szeptemberben 7 százalékon álltak, most 11 százalék támogatná őket.  A Jobbik és az MSZP közel azonos táborral rendelkezik az elkötelezett szavazók csoportjában.

A ZRI kutatási jelentése szerint a Fidesz támogatáscsökkenése korántsem egyenletes, vannak olyan társadalmi csoportok, ahol az átlagos aránynak több mint kétszeresét veszítette el a Fidesz. A harmincas-negyvenes-ötvenes korosztályokban 9, 11, illetve 10 százalékponttal lett kevesebb a támogató, az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal. Látványos a visszaesés a fővárosban is, itt 15 százalékponttal csökkent a párt tábora.

Szeptember óta a falvakban is sok szavazó pártolt el a kormánypárttól, 8 százalékponttal kisebb lett a támogatók aránya. A Fidesztől távozók egyébként nem találhatók meg más párt hívei között, bizonytalanná váltak.

Nem változott viszont a Fidesz-tábor mérete a 30 év alattiak és a szakmunkások körében, a 60 év felettieknél, az alapfokú végzettségűeknél, a vidéki városokban élőknél pedig még 2-4 százalékponttal nőtt is.

Mindettől függetlenül a Fidesz minden rétegben magasan vezet a többi párt előtt. Legkisebb előnye a 30 év alattiak körében van, ott 25 százalékuk van, a Momentumnak pedig 14 százaléka. Az ellenzéki párt főleg itt, a fiatal választók csoportjában erősített, 7 százalékponttal több támogatója lett.  

A grafikonon nem szerepelnek a kis pártok. A Mi Hazánk Mozgalom négy hónapja tartósan az elkötelezett szavazók 3 százalékára számíthat, az LMP-nek most 2 százaléka van ebben a körben, a Párbeszédnek 1 százaléka.