Rendőrségi eljárás indult az ingyenjakuzzizó fiatalok ellen

BNAGZ20181230958
2019.11.22. 13:05
Érdekes történetet írt le két olvasónk, akik ellen rendőrségi eljárást indítottak, mert a Gellért fürdő dunai kifolyójánál kőből kirakott kis medencében élvezték az átfolyó termálvizet.

Rögtön az elején át is adom a szót Dávidnak, aki haverjával, Benedekkel valósította meg vasárnap a tiltott fürdőzés tényállását:

Ti is írtatok korábban a Kifolyó nevű fantasztikus projektről, ahol egy kedves kis közösségi teret hoztak létre a Gellért fürdő kifolyója körül, illetve kikerült egy cikketek egy hasonló margitszigeti helyszínről. Mi is sokadjára kerestük fel kedden délután a Kifolyót, ahol azonban egészen abszurd dolog történt: több mint két óra fürdőzés után rendőrök érkeztek, akik kiparancsoltak a vízből, és szabálysértési eljárást indítottak ellenünk tiltott helyen való fürdőzés miatt.

Mint írja, először föntről, a felső rakpartról vette szemügyre őket egy arra járó egyenruhás, ám ő semmilyen jelzést nem adott, hogy távozni kellene. Jó háromnegyed órával később villogó rendőrautó parkolt le a rakparton (az egész alsó rakpart beállt egy pillanat alatt), és két rendőr ment oda a medencéhez, és kifejezetten agresszív hangnemben rájuk dörrentett:

Maguk ezt teljesen komolyan gondolják?

Köszöntek, majd megkérdezték, mire gondol pontosan. Hát, hogy itt fürdőznek a város közepén, mondta a rendőr, és fölszólította őket, hogy azonnal jöjjenek ki a vízből. A fiúk megkérdezték a járőrtől, hogy milyen törvény nevében intézkedik. A válasz: „Azért kell kijönni a vízből, mert azt mondtam!” Később részletesebb magyarázatot is kaptak: „Nem tudják maguk, hogy itt hajléktalanok szoktak fürdeni, akik beleszarnak a vízbe, hát maguk szerint higiénikus ez?” 

Ezután rájuk ordított a másik rendőr, hogy ne kötekedjenek, majd be kellett diktálni a nevüket és a születésük dátumát, fotókat készítettek a helyszínről, és felírták a telefonszámokat. Ekkor végre közölték, hogy tiltott fürdőzés miatt szabálysértési eljárást indítottak a fiúk ellen, és hozzátették, hogy a továbbiakban a XI. kerületi rendőrkapitányság fogja keresni őket az üggyel kapcsolatban. Hazafelé egy közeli tüntetést biztosító rendőr mondta el nekik, mi a törvény pontosan, és hogy 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak.

A kép nem a megbüntetett fiatalokat, hanem két indexes kollégánkat ábrázolja a helyszínen, a Gellért téri kifolyó medencéjénél
A kép nem a megbüntetett fiatalokat, hanem két indexes kollégánkat ábrázolja a helyszínen, a Gellért téri kifolyó medencéjénél

Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy a kőből kirakott medence, amin a (Gellért vagy Palatinus) fürdőből érkező termálvíz (ugyanaz, mint amiben bent a vendégek fürdenek) átfolyik, minek minősül, és mivel jár, ha valaki megmártózik benne.

A rendőrség válasza szerint a kérdéses terület a Dunának minősül, azaz az épített kőmedence és az azt alkotó kövek a Duna medrének részét, a kőmedence pedig a folyó mederrészét képezi, amelyet magasabb vízállásnál a folyó elönt. Erre tekintettel az abban való fürdés tiltott helyen fürdőzésnek minősül, amely önkormányzati hatáskör, így a rendőrség az eljárás iratait megküldte az illetékes önkormányzatnak.

Mivel a jogszabály szerint „a fürdési tilalmat 60x30 cm méretű fehér alapú kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni”, ennek alapján megkérdeztük azt is: nem tartják-e túlzottnak a bírságolást figyelmeztetés helyett ott, ahol nincs ilyen – a törvény által kötelezően kihelyezendő – tábla?

A rendőrség erre a kérdésre azt a választ adta, hogy Budapest teljes területén tilos a Dunában fürdeni, mivel a főváros területén nincs kijelölt fürdőhely, így a főváros teljes szakaszán tábla hiányában is tilalmazott a fürdés. A szabad vízen tartózkodás szabályainak betartását a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. A tiltott fürdés szabálysértés, így az elkövetőkkel szemben – az eset súlyára és körülményeire tekintettel – figyelmeztetés, helyszíni bírság és feljelentés alkalmazható.

A szabad vízen tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. BM rendeletet ide kattintva olvasható.

Ön mit gondol erről?

(Borítókép: A Gellért Fürdő Dunába kifolyó melegvizében egy férfi ücsörög ruhástól. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)