Demonstrációt tartottak az álomvölgyi építkezések ellen

007
2019.11.23. 16:18

Több mint száz ember részvételével tartott az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás demonstrációt a tervezett építkezések ellen az Álomvölgy elnevezésű Natura 2000 terület bejáratánál, számolt be a szervezet szóvivője, Szigeti Balázs lapunknak.

Az eseményen beszédet mondott Gábor Emese, helyi civil örökségvédő, képzőművész, dr. Győri Ottilia budakeszi polgármester asszonya, dr. Szél Bernadett országgyűlési képviselő, és Szigeti Balázs a civil összefogás szóvivője. 

A szervezők elmondták, hogy minden lehetséges jogi és civil eszközt be fognak vetni azért hogy a beruházást megakadályozzák. 

A demonstráció végén a résztvevők egy lakat alakot formáltak meg, majd jelképesen lelakatolták a terület bejáratát. A tulajdonos képviselője nem volt hajlandó átvenni a neki felajánlott láncon lógó lakatokat.

A kiemelt természetvédelmi terület története egészen a kilencvenes évekig nyúlik vissza, a természeti kincsekben és történelmi emlékekben gazdag terület eddig története röviden:

  • A Farkashegyi repülőtér melletti területet az 1990-es évig még lőtérként használta a Belügyminisztérium, a privatizáció alatt viszont még abban az évben eladták egy befektető cégnek.
  • Ennek a területnek egy részét – 32 hektárt – aztán 1996-ban megvásárolta két befektető. Egyikük a volt Forma–1-es pilóta, Baumgartner Zsolt apja, a nagyvállalkozó, autószalon-tulajdonos Baumgartner Antal.
  • Pár évvel később jött a 2005-ös agglomerációs törvény, ami szerint a területet nem lehet beépíteni. A helyszínen csak olyan építményeket lehet felhúzni, amik növénytermesztéshez, terményfeldolgozáshoz, állattenyésztéshez és tároláshoz kellenek. Lakást csak akkor lehet építeni, ha a helyben lakást a mezőgazdasági termelés vagy az állattartás indokolttá teszi. 
  • 2009-ben aztán a terület Natura 2000 természetvédelmi minősítést kapott a védett növényállománya miatt. A kijelölt terület továbbra is úgy hasznosítható, ahogy a kijelölés előtt is volt, ebben az esetben tehát korábbi agglomerációs törvénynek megfelelően.
  • A helyiek nemrég észrevették, hogy a tulajdonos elkezdett kerítést építtetni a Farkashegyi repülőtér melletti terület köré.
  • Később azt is észlelték, hogy munkagépek jelentek meg a területen, de Baumgartner Antal szerint viszont mindössze annyi történt, hogy kutat épít a területre és „sártalanítják” az utat. 
  • Az önkormányzat hamar felszólította, hogy állítson le minden munkát, függetlenül attól, hogy a vállalkozó elmondása szerint ezekre korábban már kapott engedélyt.