ITM a klímás konzultációról: Ez nem egy nemzeti konzultáció!

2019.11.24. 16:10

Miután pénteken a sajtóban megjelent, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) társadalmi konzultációt folytat éppen a klímavédelemről, a kérdőívet pedig már néhány napig lehet kitölteni, és miután több ellenzéki párt is reagált a fejleményekre, vasárnap este az ITM is megszólalt a kérdésben. A tárca közleménye:

A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.

Vagyis ez nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy társadalmi konzultáció, ami azért olyan, amilyen, mert Brüsszel így és ezt akarta. 

A minisztérium névválasztása így is érdekes, mert bár társadalmi konzultációnak hívják a kérdőívet, a kitöltés lehetőségeiről nem tájékoztatták az embereket, még egy közleményt sem adtak ki róla.