Társadalmi konzultációt indít a Párbeszéd a klímavédelemről

2019.11.24. 14:07

Több ellenzéki párt is kiakadt azon, hogy a kormány a lehető legkisebb hatásfokú hírveréssel indított ezúttal társadalminak nevezett konzultációt a klímavédelemről

A Demokratikus Koalíció vasárnapi közleménye szerint nem csoda, hogy az Orbán-kormány más nemzeti konzultációktól eltérően ezúttal nem tájékoztatta a közvéleményt, "most ugyanis nem a kormánypropaganda hazugságairól kellene véleményt mondanunk, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről". A DK ezért közleményben követeli, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kérdőív kitöltésének határidejét. 

Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint, aki nem hallott eddig a kormány klímás konzultációjáról, ne magában keresse a hibát, ugyanis "a kormány ezúttal nem ölt milliárdokat az erről szóló óriásplakát-kampányba", "sőt, igyekezett elrejteni azt a nyilvánosság elől". 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szintén vasárnap jelentette be, hogy "mielőtt Magyarország klímastratégiáját tekintve is Európa szégyenpadjára szorul, a Párbeszéd elindít egy valódi társadalmi egyeztetést szolgáló konzultációt". A politikus hozzátette: a kapott eredményeket el fogják juttatni a kormánynak és az Euróőai Bizottságnak, előbbitől pedig ki fogják kényszeríteni "a klímavészhelyzet elleni azonnali lépéseket". 

Szombati kongresszusa után az LMP társelnöke, Kendernay János pedig arról beszélt, hogy az LMP népszavazási kezdeményezéseket fog benyújtani több zöld kérdésben.