A rendőrség kampányt indít a kapcsolati erőszak megelőzéséért

2019.11.25. 13:15

„A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt indít az Országos Rendőr-főkapitányág a kapcsolati erőszak megelőzéséért, olvasható a Police.hu-n.

A kampány november 25-től december 4-ig tart, és a program része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

Ha valaki úgy érzi, hogy ellene vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul

hívja a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06-80-20-55-20-as krízisvonalát.

Ha valaki úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel a helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Emlékeztettek, a 2013 júliusától hatályos Btk. óta törvény bünteti a kapcsolati erőszakot. „A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti”; súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el, hangsúlyozta a rendőrség.

November közepén egy miskolci nő bántalmazása rázta meg a közvéleményt. A hatgyerekes nőt volt barátja olyan súlyosan megverte, hogy alig lehetett ráismerni az asszonyra. A bíróság végül elrendelte a férfi távoltartását