Fővárosi közgyűlés: változnak a parkolási szabályok

DBZOL20191105040
2019.11.26. 19:35
Szerda reggeltől ülésezik a fővárosi közgyűlés. A Karácsony Gergely fémjelezte új ciklus első rendes ülésén a képviselők szavaznak a többi között a parkolási szabályok változásáról, a tervezett atlétikai stadionról, valamint a hajléktalanszállók soron kívüli poloska- és csótányirtásáról. Az ülést a 9 órai kezdéstől tudósítjuk.

A parkolási rendelet módosításának a lényege, hogy az okostelefonok és a várakozási díjfizetést segítő applikációk megjelenésével a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszert használók száma jelentősen emelkedett, részaránya Budapesten mintegy 60%, de vannak olyan területek, ahol a mobiltelefon segítségével történő díjfizetés eléri a 80%-ot, ami tovább nőhet. Ez azt jelenti, hogy a parkolójegy-kiadó automaták használata visszaszorult. 

A változások miatt kevesebb, ritkábban telepített automatára lesz szükség. A jelenlegi szabályok szerint a várakozóhelyektől legalább 75 méteren belül kell elhelyezni automatát. A jövőben ez a távolság 250 méterre nő, azzal a megkötéssel, hogy 75 méteren belül most is el kell helyezni egy információs táblát. A táblák tájékoztatást adnak a legközelebbi parkolójegy-kiadó automata elérhetőségéről, továbbá a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszernek az adott övezetre érvényes kódjáról.

Mivel növekszik az automatákhoz történő gyaloglási távolság is - a várakozási díj időben történő megfizethetősége érdekében - szükséges a gépjármű megállását követő 5 perces türelmi idő 10 percre  növelése.

A parkolási rendelethez kapcsolódik a fővárosi közösségi autóbérlő rendszer használatának elterjedése is. A rendelet 2016. január 1-től hatályos módosításával Budapest területén ingyenessé vált a parkolás a zöld rendszámmal ellátott tisztán elektromos és az előírásoknak megfelelő hibrid járművek számára. A carsharing társaságok gépjárműflottájának összetételében ez körülbelül 50%-ot tesz ki, a belső égésű motorral hajtott járművekre ugyanakkor nem vonatkozik kedvezmény. A rendszer térnyerésének érdekében megvizsgálják a kedvezményrendszer kiterjesztését. A változások 2020 július 1-től léphetnek érvénybe.

Szavaznak a képviselők a Ferencvárosba, a Duna mellé tervezett atlétikai stadionról is. Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere bejelentették, milyen feltételekkel támogatnák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését. Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól. 

Arról is döntenek a képviselők, hogy téli krízisellátás biztosítása címen 47 millió forintot különítenek el a hajléktalanellátás szempontjából kiemelten kockázatos időszakra az éjjeli menedékhelyek soron kívüli, intenzív és koordinált élősködő-mentesítésére (poloska és csótányirtás), a mozgáskorlátozott hajléktalan emberek elhelyezését segítő akadálymentesítésre, az aktív lábadozó férőhelyszám bővítésére, és az alacsonyküszöbű férőhelyek többletkiadásaira.

Döntés születik arról is várhatóan, hogy megfosztják fővárosi kitüntetésétől a bicskei gyermekotthon volt igazgatója, akit első fokon két év három hónap börtönbüntetésre ítéltek szexuális visszaélés miatt.

Szavaznak arról is, hogy három szociális és ifjúsági intézmény (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Othhona, Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria) vezetésére pályázatot ír ki a főváros, az előző vezetés megbízatása ugyanis lejárt.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester Gy. Németh Erzsébet a humán területekért Tüttő Kata a városüzemeltetésért Kiss Ambrus a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért Dorosz Dávid a klímavédelemért és Kerpel-Fronius Gábor az átláthatóságért a részvételiségért az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős  főpolgármester-helyettes valamint Bárdonné Benda Mónika aljegyző az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.MTI/Balogh Zoltán)