Tényfeltáró bizottság vizsgálná a kispesti korrupciógyanús ügyeket

2019.11.26. 15:29

Képviselő-testületi ülést tartott kedd délelőtt Kispest önkormányzata, ahol a 444.hu szerint 

a legfontosabb téma még mindig a kokain- és korrupciógyanúba keveredett Lackner Csaba volt,

aki egyébként nem volt ott az ülésen. 

Hiányában a kérdéseket főképp a kispesti polgármesterhez, Gajda Péterhez intézték. Gajda korábban azt mondta, ha az emberek megszavazták Lacknert, akkor dolgozzon, a polgármester most újra megerősítette, hogy ha Lackner nem mond le magától, akkor segítheti a bizottság munkáját, csak szavazati jogot nem kap. 

Arra a kérdésre, hogy Gajda miért nem szólítja fel Lacknert, mondjon le a mandátumáról, vagy az önkormányzat miért nem kezdte még el vizsgálni a hangfelvételeket, amik kirobbantották a botrányt, a lap szerint Gajda azt felelte:

az alakuló ülés még csak két hete volt, és fontosabb dolgokkal szeretnének foglalkozni.

Összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikusok, akikről a Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számolt be. A választások előtt a lap által közzétett felvételek zömében Lackner Csaba kispesti kerületi politikus beszél: súlyos állításokat fogalmaz meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, de a polgármester Gajda Péterről is érdekeseket mesélt. Az első három részről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, az azt következő kettőről pedig ebben a cikkünkben majd pedig ebbenLackner egyik alapállítása, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye”.

A polgármester azt is mondta, ha van rá igény, akkor javasolják egy vizsgálóbizottság felállítását, ami megvizsgálja, hogy a hangelvétel valódi-e, és hogy az ott elhangzottaknak van-e valóságalapja. A javaslatot pedig majd ő megfontolja.

Ezután az LMP-s Ferenczi István azt javasolta,

állítsanak fel minden párt részvételével egy öt- vagy hétfős tényfeltáró bizottságot. Az előzetes egyeztetések, határozati javaslat elkészítése után erről a következő testületi ülésen szavazhatnak. 

A 444.hu szerint a képviselők véleménye megoszlott Lackner-ügyben. A fideszes Ékes Gábor szerint Lackner visszaléptetése beismerés, de kevés a probléma kezeléséhez. A szocialista Fekete László szerint az egész ügy „lerágott csont”, és kikérte magának a gyanúsítgatásokat, mire emlékeztették őt, hogy éppen Somogyi Lászlóné mellett ül, akinek a kedd reggeli 24.hu cikkben fontos szerep jutott, amikor az 

MSZP- és Fidesz-közeli vállalkozói körök összejátszására utalnak.

Lackner a hangfelvételeken ugyanis emleget egy bizonyos Somogyi Lászlót, egy kispesti MSZP-s képviselőnő férjét, aki a kispesti egészségügyi intézet átalakításán is dolgozik. Ezt papíron valójában nem az ő cége végzi, hanem a Compassion Kft., ugyanakkor a Compassion által kivitelezett projektek helyszínén az alvállalkozók beszámolója szerint rendszeresen felbukkan Somogyi László, a céginformációs rendszerben jegyzett ügyvezetővel viszont nem kerültek kapcsolatba. A Lacknert lebuktató hangfelvételek alapján a felújítással kapcsolatos megbeszéléseken Somogyi képviselte a kivitelezőket, amikor például Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármesterrel beszélték át a teendőket.

A Compassion 2013 óta közel egy tucat közbeszerzést nyert el Kispesten, ezek hivatalosan nyílt, ám a gyakorlatban meghívásos pályázatok voltak.  A cég legutóbb idén nyáron egy 250 milliós megbízást kapott a parkolóautomaták karbantartására, a tenderre  meghívott cégek között pedig ott volt Somogyi saját cége, az Anildia Kft. valamint a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két cég érdekessége, hogy a ferencvárosi parkolási botrány egyik érintettjéhez, Borsi Imre köréhez köthetők. A Sear Borsi testvérének a cége, az M-Bond ügyvezetője pedig  korábban a ferencvárosi parkolást üzemeltető FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt. A Compassion által elnyert 250 milliós közbeszerzésen elindult egy harmadik vállalkozás, az Apcoa Kft. is, ami Borsihoz köthető cégekkel van egy székhelyre bejegyezve. 

Mindezek után arról is megegyeztek, hogy a momentumos Paróczai Anikó foglalja el Lackner helyét a bizottsági elnökhelyettesi pozícióban.  • Hírek
  • Hírek