Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A testület felfüggesztette a jogerősen elítélt polgármestert Kengyelen

2019.11.27. 07:12

Ahogy azt korábban megírtuk, a Szolnoki Járásbíróság október 28-án meghozott, aznap jogerős ítéletében folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nagy Szilárdot, Kengyel polgármesterét, aki több mint 10 milliót sikkasztott. Egyúttal előzetes mentesítésben is részesítették a polgármestert, ami azt jelentette, a döntés nem eredményezi automatikusan a vádlott polgármesteri tisztségének megszűnését.

Nagy Szilárd
Nagy Szilárd
Fotó: Nagy Szilárd / Facebook

A Szoljon.hu friss cikkében arról ír, a település honlapjára kikerült, testületi ülésről szóló jegyzőkönyv szerint azonban a testület felfüggesztette Nagy Szilárdot, azaz méltatlanság miatt megszüntette Nagy polgármesteri tisztségét. Azt írják, 

Mivel a képviselőtestület azzal a ténnyel szembesült, hogy a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, az önkormányzatok működését szabályozó törvény előírásai alapján lefolytatta Nagy Szilárd, polgármester ellen a méltatlansági eljárást, amelynek eredményeképpen egyöntetű szavazatával kimondta a méltatlanságot.

Hozzáteszik, mivel az önkormányzati törvény nem rendelkezik az - első bekezdésben említett - előzetes mentességnek a méltatlanságra vonatkozó érvényességéről, a képviselőtestület sem vehette figyelembe azt.

Kengyel egy 3500 fős település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol a 2014-es önkormányzati választáson Nagy Szilárd a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett polgármester, a választók 93%-a szavazott rá. Néhány évvel később azonban látványosan megromlott a viszonya a helyi fideszes országgyűlési képviselővel, Boldog Istvánnal, és végül Nagy függetlenként indult, a Fidesz pedig vele szemben indította Bartus Gábort, Rákócziújfalu fideszes alpolgármesterét. Nagy végül nagyarányú győzelmet ért el október 13-án, közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes kihívója.

A törvényszéki ítéletről szóló közleményben részletesen írták le, miért is ítélték el Nagyot, ezek közül az egyik például az, hogy a polgármester azért, hogy egy szolnoki ügyvéddel szemben fennálló tartozását rendezze, az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében megbízási szerződést kötött az ügyvéddel, akinek 5 év alatt összesen 7.620.000 Ft-ot fizetett ki az önkormányzat, úgy, hogy az ügyvéd ténylegesen semmilyen tevékenységet nem végzett az önkormányzat javára.

Nagy akkor Facebook-posztjában politikai nyomásról írt, amellett, hogy vállalja a felelősséget, hozzátette, "a hibás döntéseket gyakran politikai nyomás hatására hoztam meg, mert egyértelmű volt számomra, hogy ha nem működöm együtt a rendszerrel, vagyis nem bólintok rá mindenre, akkor a kengyeli emberek mindennapjait nem tudom élhetőbbé tenni".

Nagy biztonságba helyezett információkról, fenyegetésekről ír

A kengyeli polgármester azóta újabb poszttal jelentkezett, amiben azt írja, a testület felfüggesztő döntését tiszteletben tartja, de annak felülvizsgálatát és hatályon kívül helyezését kérte a bíróságtól. Majd arról ír:

a Kengyelen és a választókerületben kialakult helyzetről Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő úrral közösen, rövid időn belül sajtótájékoztatót tartunk, ahol minden kérdésükre választ adunk. Higgyék el nekem, az egész messze nem Kengyelről szól, már rég nem a polgármesteri székért küzdök.

Hozzáteszi, "azon információkat, bizonyítékokat amelyek a birtokomban vannak a rendszerrel kapcsolatban, az ország három különböző pontján letétbe helyeztem, mivel számtalan fenyegetést kaptam az elmúlt fél évben."

Az ugyan Nagy posztjából nem derül ki, miről tartanak sajtótájékoztatót Hadházy Ákossal, de a választókerületet érintő ügyekről két hónapja tartott már egyet Hadházy, akkor a jobbikos Csányi Tamással. Hadházy elmondta akkor, arról érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy zajlik-e olyan büntetőeljárás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es számú választókerületében, ami országgyűlési képviselőt is érint, és Polt válasza pedig úgy hangzott, az "Ön által feltett kérdés alapján jelenleg van beazonosítható ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy".

Az ügyészség akkor egy közleményben jelezte, hogy válaszukban országgyűlési képviselőre vonatkozó információt nem közöltek, mindezt tették azért is, mert Hadházy a sajtótájékoztatón arról beszélt: információik szerint egyértelműen Boldog Istvánról van szó, "lényegében megzsarolta a választókerületének polgármestereit, hogy csak az kaphat európai uniós forrásokat (...), aki hajlandó az általa megnevezett, az általa preferált cégeknek munkát juttatni".

Boldog István akkor közleményben reagált. Azt írta: "Ez az egész csak egy politikai cirkusz, hangulatkeltés a választási kampányban. Eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kaptam, de szükség esetén természetesen állok a hatóságok rendelkezésére".