Alakul a kormány-főváros konszenzus az atlétikai stadionról

2019.11.27. 16:05
Három fontos témában született döntés a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén: az atlétikai stadion építésének feltételeiről, a parkolási szabályok módosításáról és a hajléktalanellátás téli felturbózásáról.

A fővárosi önkormányzat egyhangú döntéssel elfogadta szerdai ülésén azt az öt feltételt, ami teljesítése esetén támogatni fogja a ferencvárosi atlétikai stadion építését, és ezzel közvetve az atlétikai vébé megrendezését. (Még az ülés előtt derült ki, hogy a kormány is elfogadta a két érintett kerület, Csepel és Ferencváros javaslatait, a fővárosét viszont még nem, mert azt még a kormányhatározat hatályba lépésekor maga a fővárosi közgyűlés sem tárgyalta meg.)

A fideszes képviselők által is megszavazott döntés egyelőre kétféle értelmezést vont maga után.

Egyhangú döntéssel megszavaztuk, hogy legyen atlétikai világbajnokság 2023-ban 

– mondta Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere.

A kormány határozata csak a feltételek egyötödéről szól, ami kezdetnek jó. Várjuk a folytatást: 50 milliárd a kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése a diákvárossal, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, és mindezek határozatba foglalása.

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester a kormány legfrissebb határozata után. Az ellenzéki összefogás több polgármestere, képviselője is azt hangoztatta, hogy nagyfokú óvatosság szükséges a kormánnyal szemben.

Elfogadta a közgyűlés a parkolási rendelet módosítását. A főbb változások:

  • A parkolási díjfizetés ellenőrzése a jövőben nem bízható külső vállalkozásra, az önkormányzat saját cégének kell intéznie.
  • Várhatóan kevesebb parkolóautomata lesz, ugyanis a legkisebb telepítési távolságot 75 méterről 250 méterre növelik. A megnövelt távolság miatt a díjfizetés türelmi ideje is 5 percről 10 percre nő.
  • Kezdeményezik a mobilfizetés kényelmi díjának csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.
  • Megvizsgálják az autómegosztó cégek kedvezményrendszerének kiterjesztését az elektromos autók mellett a benzinüzeműekre is.

Döntöttek a képviselők, hogy téli krízisellátás biztosítása címen 47 millió forintot különítenek el a hajléktalanellátás szempontjából kiemelten kockázatos időszakra az éjjeli menedékhelyek soron kívüli, intenzív és koordinált élősködő-mentesítésére (poloska és csótányirtás), a mozgáskorlátozott hajléktalan emberek elhelyezését segítő akadálymentesítésre, az aktív lábadozó férőhelyszám bővítésére, és az alacsonyküszöbű férőhelyek többletkiadásaira.

A döntés előtt vita alakult ki arról a pontról ami szerint fel kell mérni, hogy a budapesti idősotthonokban hány férőhelyen van lehetőség gondozást igénylő idős hajléktalanok elhelyezésére – soron kívül a téli időszakra. A Fidesz álláspontja szerint az idősotthonokban így is várólista van a férőhelyekért, a hajléktalanok kiszorítanák az ide váró embereket. A városvezető pártok szerint a hajléktalanok ugyanúgy emberek, mint mások, ugyanúgy ellátásra szorulnak, mint mások, ez az attitűd épphogy kifejezetten értéke a tervezetnek. A vitás 5-ös pontot végül kiszavazták a rendeletből.

A közgyűlés üléséről részletes, percről-percre tudósításunkat ide kattintva olvashatják.