Saját emberei szerint is elveszti a fiatalokat a Fidesz

4748200501157416916 HUSZ4028
2019.11.27. 07:58
Az önkormányzati választások után a kormánypárti lapokban elkezdték kongatni a vészharangokat: baj van a fiatalokkal, akik nem ismerik a 2010 előtti világot, és könnyen megvezethetőek a szexi köntösbe bújtatott neobolsevik szöveggel; ugyanakkor a Fidesszel is probléma van, mert egyre kevésbé találja a hangot ezzel a generációval, ezt pedig már a kutatások is egyértelműen megmutatják. A Fidesz szerint a párt az elmúlt években nagyon sokat tett a fiatalokért, nem csoda, hogy a 30 év alattiak között is ők a legnépszerűbbek.

Az október 13-i önkormányzati választás óta egymást érik az eredményt magyarázó narratívák a Fidesz környezetében. A teljesség igénye nélkül az elmúlt egy hónapban szóba került már a NER beszélő fejeitől és politikusaitól

  • a népi-urbánus ellentét újjáéledése;
  • a közvélemény-kutatók benézése;
  • a Borkai-faktor (aminek a létezése, bizonyíthatósága minimum kérdéses);
  • külföldi állampolgárok nyerték meg Budapestet az ellenzéknek;
  • rossz kampány, nem kellett volna alkalmatlanozni;
  • a Fidesz nem foglalkozik eleget a klímaváltozással, stb.

Az utóbbi időben egy további magyarázat is kezd kibontakozni a kormánypárti politikusok és megmondóemberek megszólalásaiból, ez pedig úgy szól, hogy baj van a fiatalokkal, de a Fidesszel is, mert a párt nem találja az utat a fiatalokhoz. 

Karácsony fiataljai = Kun Béla fiataljai

A kormánypárt egyik fő véleményvezére, Bayer Zsolt úgy látja, hogy „ez a fiatal generáció a nyugati világban a legszélsőségesebb, beteg, torz, deviáns, individualizmus híve, mint államszerveződés, és erre akar rápakolni egy ilyen neokommunista gazdasági modellt”.

Gyerekek, ha meghallgatjátok, hogy az Erdoğan elleni tüntetésen kik és miket beszéltek, mint hogyha az ötvenes évekbe lettél volna. Egy ilyen erőltetett egyenlősdi, kommunizmus, neomarxizmus, nincs egyenlőség, a javakat tessék szíves egyenlően elosztani, mindenkinek alanyi jogon jár minden, és eközben egy teljesen szélsőségesen individualista beteg és torz társadalommodell. És teljesen nyilvánvaló, hogy ebbe a gondolat- és érzelemvilágba a mi generációnk meg a mi ideológiánk szinte nem is... nem is tudom, hogy lehet utat találni

– hangsúlyozta a publicista a Hír TV műsorában.

A Pesti Srácok szerzője arról értekezett, hogy Karácsony Gergelynek sok lelkes és fiatal támogatója van, ami igaz volt Kun Bélára és Szamuely Tiborra is, akiknek „tapsikoltak” a fiatalok, amikor „1919-ben betörtek a polgári lakásokba, és vittek mindent, ami mozdítható; órát, szép faragott asztalt, bútort, pénzt, és nagylelkűen visszaadták a népnek”.

A kifejezetten fiataloknak címzett írás Gyurcsánnyal riogat, aki felment a YouTube-ra. „Olyan cuki, nem?” – tette fel a kérdést a szerző, aki gyorsan fel is szólította a fiatalokat, hogy ne legyenek naivak. „Ez az ember most demokratának nevezi magát, hízeleg, de amikor 2006-ban ráléptek a tyúkszemére, akkor szanaszét verette a nyílt utcán a magyarokat” – írta.

Köszönettel tartoznak Orbánnak

Hasonló, kifejezetten a fiataloknak címzett szöveg jelent meg nemrég a 888-on is, ahol kertelés nélkül kimondták: „Tudjátok, szégyen, amit műveltek.” A szerző szerint a mai magyar fiataloknak nagyon jó, mert suliba járhatnak, menő telefonokkal villognak, kényelemben élnek, járhatnak bulizni, van pénz koktélokra, utazásra, nyáron fesztiválokra; a Facebook pedig tele van azzal, hogy milyen jó életük van a fiataloknak.

Pedig, kedves fiatalok, ha a Fidesz nem lenne, és nem Orbán Viktor lenne a miniszterelnökünk, akkor bizony nem osztogatnátok ilyen hevesen az irigylésre méltó életeteket. Ugyanis nem lenne. Nem lenne időtök rá, mert már 18 évesen menni kellene dolgozni, hogy befizethessétek a hónapról hónapra emelkedő gázszámlát, villanyszámlát s a többi. Nem lenne pénzetek ájfonra meg a puccos Sziget Fesztiválra, mert kenyeret kellene venni, fizetni kéne a tandíjat, kamatmentes diákhitelről ugyanis álmodni sem mernétek. Dolgozni kéne akár több műszakban, több helyen. Pont úgy, ahogy azt a szüleink tették a Gyurcsány-éra idején. Azért, hogy otthont teremthessenek, hogy nektek könnyebb legyen.

A szerző végül megjegyezte, hogy a politika vérfrissítés nélkül nem működik, kellenek a fiatalok a politikába, a Momentum és Fekete-Győr András pedig jól csinálja, amit csinál. „Lázadni ér, de hülyét ne csináljatok magatokból! Légyszi” – zárult a cikk.

Hasonló húrokat pendített meg Bayer Zsolt kedvenc fociultrája, provokátora, aki arról értekezett oldalán, hogy a jobboldalnak is meg kellene szólítani a lázadó ifjúságot. „Fontos megemlíteni a Fidesz rendezvényein az átlagéletkort. Egyszerűen nem aktívak a fiatalok, rendre csak középkorúakat és idősebbeket láttam” – írta Bede Zsolt, aki az önkormányzati kampányban vibrátort adott Alföldi Róbertnek, majd megtámadta a DK képviselőjét. Szerinte az Isten, haza, család hármast bele kellene „verni” a fiatalokba.

A Pesti Srácokon egy másik írásban is megemlítették, hogy a fiatalok ugyan „fogékonyak a nemzeti érzésre”, „egy választás és valószínűleg a jövő múlik azon, hogy sikerül-e őket az általuk használt, főként online platformokon a megfelelő üzenetekkel elérni”.

Már nem fiatalok :(

Nem ennyire egyértelmű, de mintha a fiatalsággal szembeni elégedetlenség érződne ki Kövér László házelnök szavaiból is, aki arra a kérdésre, hogy a szabadelvűség és a fiatalosság miért nem jelenik meg jobban a Fidesz kommunikációjában, azt mondta, hogy például azért nem, mert már nem fiatalok. Sőt, szerinte „a világ tele van felnőni nem tudó emberekkel, a világ infantilizálódik”.

A fiatalokat ekéző igazi atombombát Tózsa István, a Corvinus Egyetem hungarikumtanára dobta le a Demokrata hetilapban. Szerinte „a tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne”, mintha a hallgatók sosem jártak volna általános iskolába; összekeverik Egert Tokajjal, nem tudják, hol van az Ormánság vagy Göcsej, és úgy tapasztalta, hogy száz hallgató közül egy sem ismeri fel a Rákóczi- vagy a Klapka-indulót.

A hungarológiaoktató úgy véli, hogy az alapszakos egyetemisták magyarságtudata kognitív szinten 15-21 százalék, az ilyen szintű nemzeti identitás pedig „nem szükségszerűen tartja vissza a hallgatót attól, hogy egy magát határozottan nemzetinek deklaráló kormány ellen – és ne mellette – tüntessen”. Tózsa szerint a helyzeten segíthetne több, magyar témát feldolgozó történelmi film (a gondolat nem új, ezt mondja a Mi Hazánk Mozgalom is) és a magyar hagyományokat tanító applikációk is.

Érzik, hogy egyre rosszabbul állnak 

Az elmúlt másfél évben több olyan kutatás is megjelent, amely alapján akár aggodalomra is okot adhat a párt fiatalok közötti népszerűsége. Miközben a 2018-as parlamenti választáson országosan 49 százalékot kapott a Fidesz, a 30 év alattiak körében csak 37 százalékot értek el, ezzel a legfiatalabb választók között teljesített leggyengébben a kormánypárt. A második legrosszabbul a 30–39 közötti korosztályban álltak 41 százalékkal, Orbánék legstabilabb bázisa az 50 felettiek között volt ekkor.

Az önkormányzati választások után a Závecz Research szerint a Fidesz ugyan továbbra is minden társadalmi rétegben vezet,

a 30 év alattiak között áll a leggyengébben, ráadásul ebben a korosztályban a biztos pártválasztók között már csak 25 százalék támogatja Orbánékat. 

A Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportja idén májusban közölt felmérésében arra jutott, hogy az egyetemisták körében a Momentum a legnépszerűbb párt 16 százalékkal, a második a Fidesz 15,5-tel, a harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Lényegében ugyanerre a megállapításra jutott egy másik, november közepén megjelent MTA-s tanulmány is. 

A helyzetet érzékelve, a fideszes L. Simon László november végén azt nyilatkozta a Hvg.hu-nak, hogy „a fiatalok között még mindig jól áll a Fidesz, az egyetemisták, a jövő véleményformálói között veszítettünk sokat a népszerűségünkből”. Hozzátette: 

a 2002-ben született lányának és kortársainak a Fidesz a hatalmat jelenti, Orbán Viktor pedig apja nemzedékét, ami ellen, mint minden rendes tinédzser, lázad. 

A jászberényi megismételt szavazás után (október 13-án még szűken nyert az ellenzéki polgármesterjelölt, majd másodjára kiütötte fideszes ellenfelét) Szentesi Zöldi László arról értekezett a Sajtóklubban, hogy azt a választást a 18–30 év közötti fiatalok nyerték meg az ellenzéknek, mert elhitték azt, amit el akartak hitetni velük. Az újságíró-politikus később még drámaibban közölte, hogy elvesztették a fiatalokat, a valóságot pedig nem ismerik. 

Ugyanebben a műsorban Huth Gergely is arról beszélt, hogy a Fidesz nem éri el a fiatalokat, Bencsik András szerint is meg kellene találni a fiatalabb korosztály „értékesebb részét”, és beszélgetni kellene azzal a generációval, aki ma már bárkire leszavaz a Fidesszel szemben. A Demokrata főszerkesztője további problémaként megjelölte, hogy a fiatalok nem tudnak belépni a Fidelitasba, mert nincsen tagfelvétel, a fidelitasosok pedig nem tudnak belépni a Fideszbe, mert ott sincs tagfelvétel. 

Nem azért, mert fidelitasos, hanem annak ellenére

Bencsik megjegyzése nem újdonság, lassan tíz éve téma, hogy a kormánypárt vezetősége nincs maradéktalanul megelégedve a Fidelitasszal. Orbán Viktor már a 2010-es választások előtt kritizálta a párt ifjúsági szervezetét, amikor a választmányi ülésen megjegyezte, hogy Zsiga Marcell „nem azért lett jelölt, mert fidelitasos, hanem annak ellenére”. A pártelnök azon a rendezvényen hozzátette, hogy a Fidesz fiataljai mostanában másképp viszonyulnak a Fidesz által képviselt értékekhez, mint az öregek. 

Emlékezetes, hogy a 2010-es választások előtt kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Ágh Péter akkori Fidelitas-elnök azzal igyekezett vonzóvá tenni egy toborzó gyűlésen a szervezetet, hogy bejelentette, a választások után „nagy űr keletkezik” majd a szervezet soraiban, mert a közigazgatásban kell majd állásokat betölteni. Ágh a felvétel után az Indexnek azt mondta, hogy természetesen nem a tizenkétezres Fidelitas-tagságra gondolt, hanem a szervezet vezetőire. Ágh szerint a tizenhét tagú vezetőség közül néhányan képviselőjelöltként indulnak majd, mások pedig munkájuk, teljesítményük alapján kaphatnak pozíciót a kormányváltás után.

Ágh reményei akkor nem teljesültek, mert egyéniben a Fidelitas-vezetők közül egyedül Zsiga jutott szerephez, és volt olyan körzet, ahol a szervezet elnökségi tagját az utolsó pillanatban ejtették egy másik jelölttel szemben. A helyzet azóta sem változott meg gyökeresen, az elmúlt években kevés fidelitasos jutott országos politikai szerephez, az utolsó fiatalosabb generáció tagjai (Szijjártó Péter, Rogán Antal) is már negyven fölött járnak. 

Szijjártó nem aggódik, a Fidesznél elégedettek

„Azt remélem, hogy a fiatalok közötti támogatottságunk versenyképes az összes többi társadalmi rétegben való támogatottsággal” – nyilatkozta az Indexnek Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint az Orbán-kormányok az elmúlt 9 évben több olyan dolgot tettek, amelyek pozitív hatással vannak a fiatalokra, példaként említette a diákhiteles intézkedéseket, a csokot, családtámogatásokat és a munkanélküliség csökkentését. 

Mi olyan politikát folytatunk, amely az egész ország számára jót jelent, ebben korosztálytól függetlenül mindenki benne van

– mondta. 

Arra a kérdésre, hogy minek köszönhető, hogy az egyetemisták között a Momentum népszerűbb, mint a Fidesz, azt mondta: „Nyilvánvalóan a Momentum tud olyan dolgokat mondani a fiataloknak, amik vonzóak számukra, ezt nem szabad lebecsülni, demokráciában mindig verseny van a pártok között.” A külügyminiszter összességében azt mondta a Fidesz fiatalok közötti népszerűségéről és beágyazottságáról, hogy „ne aggódjon senki”, az önkormányzati választásról pedig ismét kijelentette, hogy azt a Fidesz nyerte, mert mind a 19 megyében a Fidesz kapta a legtöbb listás szavazatot, a legrosszabb eredményük ebben a kategóriában 52 százalék volt. 

Megkérdeztük a Fidesz sajtóosztályától is, hogy egyetértenek-e azokkal a kormánypárti sajtóban megjelent értelmezésekkel, amelyek szerint a Fidesz egyre rosszabbul áll a fiatalok, különösen az egyetemisták között, és ha igen, akkor hogyan próbálják meg közelebb vinni a Fideszt ehhez a generációhoz. Válaszukat változtatás nélkül közöljük: 

A Fidesz–KDNP akadályozta meg a Gyurcsány-kormányt abban, hogy tandíjat vezessen be. A szocialista kormányhoz képest több mint 60 százalékkal csökkentettük a fiatalok munkanélküliségét. Ezen kívül a Fidesz-KDNP kormány csökkentette 18-ról 5 százalékra az internet áfáját, aminek köszönhetően az Európai Unión belül hazánkban a legalacsonyabb az internetezést terhelő általános forgalmi adó. A kormánypártoknak köszönhetően 20 éves kor alatt ingyenes a KRESZ-vizsga, valamint 35 éves kor alatt az első nyelvvizsga. A nyelvvizsgázók átlagosan 29 400 forintos támogatást kaptak. Ennek eredményeképpen a Fidesz minden korcsoportban a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt.

(Borítókép: Nagy Szabolcs / Index)