Igényelni sem kell, szülés után automatikusan megy majd az anyasági támogatás

2019.11.27. 11:36

2021 februárjától az eddigi papírozásnál jóval egyszerűbben megy majd a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, valamint a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés, jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Megjegyezte: az erről szóló törvényjavaslatot az összes párt támogatja az Országgyűlésben.

Pogácsás Tibor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy gyerekszületés esetén a kórházban felvett adatok és egyebek mellett az újszülöttről készített fénykép alapján automatikusan történik meg a lakcímkártya, a személyi igazolvány és az adókártya kiállítása, és automatikusan, szülői igénylés nélkül indul meg a családtámogatási ellátások (anyasági támogatás, családi pótlék) folyósítása. 

A jogosítvány, vagyis a gyakorlati vizsga megszerzése után sem kell majd személyesen igényelni a kártyát, mert azt automatikusan kiállítják és kipostázzák. Ezt meg sem kell várni, mert igazoltatáskor a rendőr a helyszínen le tudja kérni a vizsga tényét bizonyító adatokat.

A törvényjavaslat érinti a házassági névváltoztatást is, ahol ezután nem kell majd személyesen okmánycserét kezdeményezni, halálesetnél pedig automatikusan megindul majd a hagyatéki eljárás és a közüzemi szolgáltatókat is értesítik a hivatalos szervek. Az automatizálás annak köszönhető, hogy az állam által korábban bekért adatokat tartalmazó adatbázisok a technológiai fejlődésnek köszönhetően már összekapcsolhatók, írja az MTI.