16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Gulyás: A kormány támogatni fogja a ritka betegségben szenvedőket

D  YT20191121005
2019.11.28. 10:38

Nemzetközi szerződés kötelez az atlétikai világbajnoksággal megszervezésére, de nem kívánnak szembemenni az akaratokkal, összhangot kellett teremteni, mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti kormányinfón. Hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés legtöbb követelése az ő terveikben is eleve szerepelt, nem lesz jelentős költségvonzata ennek. Gulyás jövőhéten összehívja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát Karácsony Gergely javaslatára. Mikor lesz kormányhatározat a Fővárosi Közgyűlés szerdai határozatáról, amiben szavaztak az öt feltételről, kérdezték a minisztert. Gulyás szerint valamire kell kormányhatározat, valamire nem. 

Hadházy Ákos felvetésére, miszerint ha december 31-ig nem teljesül az öt feltétel, népszavazást kezdeményeznek a stadionépítés ellen, Gulyás azt mondta, nem tart attól, hogy ezzel megakadályozzák az atlétikai világbajnokságot, mint korábban az olimpiát, inkább Budapestnek kellene tőle tartania, hiszen az építkezés hatalmas zöldberuházás is a fővárosnak.

Mátrai Erőmű: A katasztrófavédelem ott van, és napi szinten mér méréseket, ez addig folytatódni fog, amíg a vádak elhangzanak, és szakmai indoka van annak, hogy mérések legyenek. Az egészségre veszélyes határértéket nem mértek eddig, nincs határátlépés, mondta Gulyás. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Az Index azt is kérdezte, nem volna-e jobb pontos adatokat nyilvánosságra hozni a Mátrai Erőművel kapcsolatban? A Greenpeace mérései szerint ugyanis a szerves anyag tartalom többszöröse a megengedettnek, a katasztrófavédelem viszont a helyszínen mást mondott. Gulyás szerint az a helyes, ha a katasztrófavédelem az általános protokoll alapján jár el. De ő maga nincs az ellen, hogy a katasztrófavédelem ennél többet is nyilvánosságra hozzon. Ők nem politikusok, hanem évek óta ezzel foglalkoznak, ők pedig egyhangúan azt állítják, nincs egészségügyi probléma. A Greenpeace-nek megvannak a saját mérései, mondta a miniszter. 

Varga Judit–Dobrev Klára-ügy: Gulyás szerint senki nem felel a szüleiért és nagyszüleiért. Hozzátette, Varga apja nem tartótiszt, hanem szállodaigazgató volt, és a hírszerzéssel működött együtt, ez abban az időben szokásos van. "A szezont a fazonnal ne keverjük össze", mondta Gulyás. 

Az Index kérdésére, miszerint melyik az a szintje a nem demokratikus állami apparátusnak, amikor már valakit nem beszervezett áldozatként, hanem aktív működtetőként lehet értékelni, Gulyás úgy válaszolt: az együttműködésnek különböző szintjei vannak. Ezek az adatok 2011 óta ismertek, egy olyan jelentés sincs, amiben az állna, hogy Varga Judit apja ártott volna valakinek. Ez egyébként Gulyás szerint morális kérdés, nem a kormányinfóra való. 

Krasznahorkay Attila és a magyar fizikusok ötödik elem felfedezése megváltoztatja-e a kormány hozzáállását az alapkutatásokhoz, kérdezte az Index. Gulyás kívülről ezt nem tudja megítélni, ha valaki a Nobel-díjjal megegyező értékű díjat kap, annak csak gratulálni tud. Ezt az államnak is támogatnia és honorálnia kell. 

Az Index az Eurovízióról is kérdezett: Mik voltak azok a várakozások, amikkel korábban Magyarország részt vett, és most mi nem teljesült ebből? "Én nem emlékszem, hogy mi valaha ilyen döntést hoztunk volna", mondta Gulyás. A köztelevízió közpénzből működnek, de ez eredményezi azt, hogy a kormány beleszólna a döntéseikbe, állítja a miniszter. Ő maga még egyébként sosem látott Eurovíziót. 

Borkai Zsolt-ügy: Sajtóhíreket olvas a Czeglédy Csaba szálról. A zsarolás eddig nem volt része a magyar politikai életnek, most alapos gyanú van arra, hogy itt zsarolás van, de erre a nyomozásnak kell választ adnia. 

Ma is több CT-berendezés van Budapesten, mint ahány kerület, mondta Gulyás. Egészségügyi biztosítás: továbbra is minden esetben értesítik azokat, akiknek jogosultsága lejárt, de nem fizettek. Kórházak helyzete: Nem született döntés arról, hogy a Péterfy-kórházat kivették volna a felújítandó kórházak listájáról, azt pedig Kásler Miklós dönti el, hogy Niedermüller Péter meghívásának eleget tesz-e. Kórházi adósságállomány: a kormány megvizsgálja, hogy mitől alakult ki a 70 milliárdos adósságállomány, és ezután fog a kormány arról dönteni, hogy akar ehhez segítséget nyújtani.

Polgármesterek, akik nem vették ki szabadságaikat, és ezért lelépéskor milliókat kapnak, plusz három havi végkielégítést is kaphatnak: Ez az önkormányzatok ügye Gulyás szerint. A központi kormányzaton belül ilyen nincs, állítja, ha ott nem veszik ki a szabadságot, akkor az elvész.  

Folyamatban van a nyomozás az Index újságíróiról kikerült plakátok ügyében, mondta Gulyás. "Ami plakátügyben történt, az elfogadhatatlan, a kormány elítéli", de ilyen Tarlós István főpolgármestersége alatt nem történt, tette hozzá a miniszter.

Ferihegyi repülőtér és az oda kijutás nehézsége: 2006-ban Gyurcsány Ferenc eladta a reptér 75 százalékát, azóta az állam befolyása ebben a nullához közelít, mondta Gulyás. Júniusra elkészül a fapados karám utódja. 2018-as választási kampányban elfogadtak egy olyat, hogy a következő években a reptéri gyorsforgalmi utat fejlesztik, azóta nem történt semmi, de a tervezés folyamatban van Gulyás szerint. 

Budapest-Belgrád vasútvonal: Aláírt szerződések vannak a kivitelezésre is, az a cél, hogy elkészüljön a lehető leggyorsabban, de nem tudja, mikorra lesz meg, talán három év alatt. 

Nincs sürgető szükség a nyugdíjrendszer (korhatár, összeg) átalakítására, a következő egy évtizedben a mostani állapot fenntartható, mondta Gulyás. A nyugdíjhatár fél évvel emelkedik évente, 2022-re 65 év lesz, ott pedig megállnak. Paksi atomerőmű: Készhez közeli állapotban van a módosító javaslat, még nem kértek rá jóváhagyást. A kormány támogatja és szorgalmazza az olyan könyvek megjelenését, amiben magyar szemszögből tanulhatnak a diákok Trianonról.

Osztrák modellt tanulmányoztak, és az alapján hoztak törvényjavaslatot arról, amiben a KDNP a szülők felelősségé tenné, hogy a gyerek szakmát szerezzen, és egyben juttatásokat vonnának meg, ha a gyerek idő előtt vagy végzettség nélkül hagyja el az iskolát.  

Klímavédelem-kérdőív: A magyar kormány korábban azt mondta, nem érdekli őket, hogy a magyarok mit gondolnak a klímavédelemről, brüsszeli kötelezettség volt a kérdőív, most Hollik István úgy helyesbítette ezt, hogy az emberekkel való konzultáció fontos nekik, és élnek is ezzel. Korábbi nyilatkozata szerinte félreérthető volt. 

A heti kormányülés történéseiről Gulyás Gergely a következőket mondta:

  • A 2023-as atlétikai világbajnokságról: "egy jó és egy rossz hírünk van Budapest számára", kezdte erről Gulyás. A jó hír: eldőlt, hogy Budapesten lesz. A rossz hír: kiderült, hogy a Fővárosi Közgyűlés jelenlegi formájában nem támogatja a Dél-budai Centrumkórház beruházását, mert a közgyűlés többsége elutasította a Fidesz-frakció módosító javaslatát, és azt, hogy maga is járuljon hozzá 10 milliárd forinttal a az egészségügyi fejlesztésekhez. Az ATV szerint viszont Karácsony Gergely szerdán azt mondta, ha az a kormány feltétele, hogy a főváros is járuljon hozzá az egészségügyi ellátáshoz, akkor ők nyitottak. Ők azt szavazták csak le, hogy 50 milliárddal járuljanak hozzá. 
  • Az EP megszavazta az új Európai Bizottságot: "Örülünk, hogy az új bizottság magyar tagja az egyik legfontosabb portfóliót kapta", utalt Gulyás Várhelyi Olivérre, aki a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos lett. Gulyás szerint Várhelyi jó magyar, jó európai, ezek javát fogja szolgálni. Várhelyi Olivér helyére egyelőre nincs jelölt. 
  • Megszaporodtak a határátlépési kísérletek - 2019-es évben összesen 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, csak az elmúlt héten 1002 eset. Gulyás szerint a rendőrök egy föld alatti alagutat találtak a határ alatt, ezen keresztül próbáltak átjutni az országba, egyiket Bács-Kiskun megyében.
  • A kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít az egészségügyi alap javára 2019-re. Részben gyógyszer-, gyógyászati segédeszközök-, ritka betegségben szenvedő betegek ellátására, utalt itt Gulyás például az SMA-s Zentére és Leventére. 


  • Hírek
  • Hírek