Mirkóczki: Ha a Fidesz még jobban rálép az őrület gázpedáljára, még nagyobb gyomrost fog kapni

5K8A1185
2019.11.28. 15:05 Módosítva: 2019.11.28. 16:15

Az új főpolgármester, Karácsony Gergely, majd helyettese, Kerpel-Fronius Gábor, illetve az ellenzéki színekben meglepetésgyőzelmet arató Pikó András józsefvárosi polgármester és Ferencváros független polgármestere, Baranyi Krisztina után Mirkóczki Ádám, Eger új polgármestere, a Jobbik szóvivője beszélt élőben az Indexen terveiről, Egerről és a Jobbikról.

Megmarad-e a Jobbik? - a teljes Mirkóczki Ádám-interjú

A család szerepe kapcsán ki kellett térnie az egri polgármesternek Mirkóczki Zita alpolgármester szerepére is. Az alpolgármester ugyanis a Jobbik politikusának másod-unokatestvére, de az Index élőjében Mikóczki azt hangsúlyozta: a szülei korai válásai miatt megszakadt a Mirkóczki családdal a kapcsolata, az egri MSZP elnökével csak 2014-ben vette fel újra a kapcsolatot, nem a rokonság okán, hanem azért, mert mindketten a helyi politikában voltak érdekeltek. 

Töltsenek több időt Egerben a turisták

Eger városának tartozásai kapcsán arról beszélt, hogy összesen 500 millió forintos kifizetetlen követelésre bukkantak, amiről az átadás-átvételnél az előző városvezetés részéről senki nem tájékoztatta őket. Egyelőre nem tiszták a viszonyok, ezért nem tett még feljelentést, de azt ígérte, hogy amint elegendő információt sikerül gyűjtenie, a rendőrséghez fog fordulni.

"Én már akkor elégedett leszek, ha csak egy elemét kellene elengedni" - mondta azokról a beígért vagy épp megkezdett fejlesztésekről és beruházásokról, amelyekre csak akkor lesz pénze a városnak, ha a Modern Városok Program keretein belül a kormány megemeli a város támogatását.

Azt is elmondta, hogy bár Eger valóban nincs eladósodva, a lekötött városi vagyon miatt a polgármester szabad pénzügyi mozgástere nagyjából 30-40 millió forint.

Nem elég abból élni, hogy a város legjobb marketingese még mindig Gárdonyi Géza

- mondta az idegenforgalmi adó emelése kapcsán. Szerinte ugyanis Eger turistaváros, de ezen a téren is fejleszteni kell, ugyanis a vár meg a bor még mindig hozza a turistákat, de csak 2-3 napot töltenek a városban. Mirkóczki azt tervezi, hogy az idegenforgalmi adó megemeléséből lehetne olyan turisztikai programokat felturbózni, amelyek miatt a turisták számára megérné 4-5 napot is eltölteniük a városban.

Ellenzéki összefogás

Eger polgármestere szerint amíg a városi szinten kevésbé számít a közügyekben a pártideológia, a pártszín, ugyanez az országos politika szintjén már jóval kevésbé igaz. Éppen ezért a Jobbik szóvivője nem hisz a pártok összeolvadásában, és nem hisz egy ernyőszervezet létrehozásában sem. Szerinte az a járható út, ha az egyéni választókörzeteket osztják fel az ellenzéki pártok.

Azt, hogy ennek az lesz-e a módja, hogy minden párt logója felkerül majd az ellenzéki jelöltek plakátjaira, vagy az, hogy csak nem indítanak egymás számára ellenfeleket, egyelőre nem tudja. 

Lám-lám, ha egy az egy ellen van, már ilyen rövid időn belül a fideszes kétharmad után, azért rögtön a fél országot elveszítették.

- vonta le a Jobbik szóvivője az őszi önkormányzati választások tanulságát.

A miniszterelnök-jelölt állítás kapcsán Mirkóczki biztos abban, hogy minden párt meg fog próbálkozni azzal, hogy a saját embere legyen az egyetlen ellenzéki jelölt, de a maga részéről azt tartaná a legszerencsésebbnek, ha egy pártokon kívülről érkező személy lenne a közös miniszterelnök-jelölt.

A Jobbik szóvivője abban egyetértett az Index élő Facebook-közvetítése alatt a szavazókkal, hogy a pártja nem fog végleg összefogni Gyurcsányékkal, azaz nem lesz közös listájuk az országgyűlési választásokon.

Mi lesz a Jobbikkal?

Nem örül annak Eger polgármestere, hogy pártjában, a Jobbikban tavaszra halasztották a tisztújítást. Szerinte ugyanis a legfontosabb most az lenne, hogy legyen egy új vezetője a pártnak, aki meg tudja tenni azokat az innovatív lépéseket, amelyek halaszthatatlanok.

Erre a feladatra a szóvivő Jakab Pétert alkalmasnak tartaná.

A 2018 áprilisát követő események (Vona visszavonulása és a pártszakadás) tükrében Mirkóczki azt mondta:

Ha innen nézem, akkor az is siker, hogy a Jobbik most itt tart.

Mirkóczki arról is beszélt, hogy szerinte Vona Gábor hiányzik a Jobbikból, mert nem volt mellette felépítve senki, aki az ő kiesését pótolhatta volna. Ugyanakkor "úgy vette ki Vona szavaiból", hogy a Jobbik korábbi vezetője semmilyen szempontból nem akarja sem közvetlenül sem közvetve befolyásolni a párt életét.

A Jobbik "néppárti fordulatát" kétkedve fogadók kapcsán Mirkóczki azt mondta: nekik régen is azt üzente, hogy hiteles választ akkor kapnak, ha lement az országgyűlési választás és megnézik, hogy azután mit képvisel a pártja.

Kiemelte, hogy a 2018-as újabb fideszes kétharmad után sem tért vissza azokhoz a "régi reflexekhez" a Jobbik, amelyek 2006 és 2014 között jellemezték a pártot:

Kitartottunk a néppárti politika mellett, ezért a legnagyobb öncsonkítást is bevállaltuk, ha úgy tetszik, nevezetesen a pártszakadást

Azt Mirkóczki a saját hibájának is tartja, hogy a Jobbik korábbi, általa is radikálisnak nevezett időszakában a bonyolult társadalmi folyamatokat fekete-fehér képekként festette le a Jobbik. 

"Volt bennünk egy olyan, mint a rock-sztároknál, hogy tök mindegy, hogy mit írnak rólunk, ha mi vagyunk a címlapon" - mondta a Jobbik politikusa a "börtönbe a melegekkel"-ként elhíresült 2012-es törvénymódosító javaslatcsomag kapcsán, amit ő maga nyújtott be 2012-ben. Azt mondta, hogy mindenkitől, akit korábban megsértett, megérdemli, hogy bocsánatot kérjen. 

A Fidesz politikája pökhendi

Az Indexnek adott élő interjúját Mirkóczki azzal zárta, hogy elmondta: nem akarja, hogy Eger a helyi érdekképviselet kárára legyen a kormánybuktatás egyik legnagyobb bástyája. Ehhez azt is hozzátette, szerinte:

Ha a Fidesz még jobban rálép az őrület gázpedáljára, és ebben a lefelé tartó spirálban még gyorsabban halad, akkor még nagyobb gyomrost fog kapni két év múlva.

A "pökhendi, arrogáns politika" odáig ugyanis vezethet, hogy a következő országgyűlési választásokon nem csak a fél, de a háromnegyed, sőt az egész országot is bukhatja a Fidesz, magyarázta Eger jobbikos polgármestere.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)