Orbán szerint két-három hónap múlva dőlhet el a Néppárttal való viszonyuk

2019.11.28. 17:47 Módosítva: 2019.11.28. 23:54

Orbán Viktor csütörtökön Eszéken járt, ahol Andrej Plenkovic horvát kormányfővel találkozott, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót is. Itt a 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzésein kívül újságírói kérdésre a Fidesz Európai Néppárton belüli felfüggesztéséről is beszélt a magyar miniszterelnök. 

Orbán megismételte, ő hogyan értelmezi a helyzetet: a Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt, írja az MTI. „Amennyiben továbbra is a baloldal felé, akkor ez nem a mi utunk. Amennyiben viszont visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, talán az EPP-ben folytatjuk” – mondta Orbán, aki egy picit időben is belőtte most a dolgot:

Ez két-három hónapig is eltarthat

– mondta. Újságírók arról is kérdezték, hogy az eszéki tárgyalásokon szóba került-e a Fidesz tagságának – a Horvátországban kormányzó HDZ által is megszavazott – felfüggesztése az Európai Néppártban, amely a múlt héten Zágrábban tartotta tisztújító kongresszusát. Orbán azt mondta, tisztelik a horvát kormánypártot, ő személy szerint különösen. Szerinte a HDZ mindig a Fidesz pártján lesz, mert ugyanazokat az értékeket osztják. „Biztos vagyok abban, hogy soha nem fognak elárulni minket” – fogalmazott.