Karácsonynak csapdát állítottak, de nem ellenzi a szuperkórházat

2019.11.28. 18:43 Módosítva: 2019.11.28. 20:20

Budapest nem ellenzi a dél-budai szuperkórház megépítését, még ha vannak is ellene szakmai érvek, és nem ártana, ha ezekre a kormány is odafigyelne, írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony szerint ellenzésről már csak azért sincs szó, mert nincs mit ellenezni:

öt éve csak beszélnek a szuperkórházról, de egy kapavágás nem történt. Hagyjuk tehát az olcsó hangulatkeltést, taktikázást, a budapestiek egészségének ügye ennél több komolyságot érdemel.

A főpolgármester ezzel igyekezett visszaverni azokat a támadásokat, amelyek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után kapott a Fidesztől, illetve ahogy ő írta, a Fidesz lakájmédiájától. A szerdai ülésen ugyanis a fideszes képviselők csapdát állítottak Karácsonyéknak, amiből lehetetlen volt jól kijönni. 

Mint arról beszámoltunk, a közgyűlésen a Fidesz-frakció egy módosítást nyújtott be a többpárti javaslathoz, miszerint öt feltétel teljesítése esetén támogatja a fővárosi közgyűlés az atlétikai stadion építését. A módosításban az állt, hogy ne csak a kormány, hanem a főváros is fizessen 50 milliárd forintot a következő években a kerületek egészségügyi fejlesztésére, és a főváros támogassa a szuperkórház építését.

Mivel az ellenzéki összefogás egyértelművé tette, hogy a fővárosnak nincs 50 milliárd forintja erre, leszavazták a módosítást - a hozzábiggyesztett szuperkórházzal együtt. Külön ugyanis nem lehetett szavazni a két témáról. 

A tegnapi szavazás óta így újra és újra megjelenik a kormánypárti médiában, hogy "Karácsonyék leszavazták a szuperkórházat". Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is azt mondta az Indexnek: bízik benne, hogy a szerdán leszavazott szuperkórház ügyében a főváros vezetése tud majd változtatni és támogatja azt.

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén
Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén
Fotó: Aradi László

Az Index azon felvetésére, hogy a szerdai szavazáson a képviselők valójában csak az 50 milliárd forintos pluszkiadást szavazták le, nem a szuperkórházat, Fürjes azt válaszolta: nyugodtan lehetett volna külön is szavazni, de így az indítvány elutasításával a főváros nemet mondott a szuperkórházra. Márpedig a kormány fontosnak tartaná, hogy ötven év után épüljön új kórház Budapesten, amely ellátna 1 200 000 embert a főváros térségében, bizonyos ellátásokban pedig egész Magyarországot szolgálná.  

Az új dél-budai kórház megépítését 2015 februárjában dobta be a köztudatba Rogán Antal akkori Fidesz-frakcióvezető. A kormány 2017-ben 4 milliárd forintért vett meg egy telket az M1/M7-es autópálya közös szakasza mellett. 2018 végén hirdették ki a tervpályázat eredményét. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott ezután néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért, de ez 2019 augusztus végéig nem jött össze.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője november 20-án petíciót indított a dél-budai szuperkórház megépítéséért, mert úgy látta,  "érdekes nyilatkozatok" láttak napvilágot a nagyberuházásokról az önkormányzati választások után. A dél-budai szuperkórház megépítését például pazarlónak nevezték, és az épület helyszínét is vitatták, mert tömegközlekedéssel nagyon nehezen lenne megközelíthető. 

A centrumkórházak vagy szuperkórházak terveiről szóló átfogó írásunkat  itt olvashatják