Védett erdőt irtottak ki, pénzbüntetést sem kaptak érte

2019.11.28. 13:11

Első fokon félmillió forint büntetés megfizetésére és az érintett, Natura 2000-es besorolású terület helyreállítására kötelezte az első fokú természetvédelmi hatóság, a a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala a Balaton Sport Klub Kft.-t, miután az októberben leváltott független polgármester, Marton Béla engedélyével letarolták a tóparti erdőrészt, hogy ott sportröplabdapályát létesítsenek. Az ügyben fellebbezést nyújtott be a cég, amiről a Pest Megyei Kormányhivatal másodfokon úgy határozott: visszavonja a pénzbüntetés, mindössze figyelmeztetésben részesíti a céget, továbbá arról sincs már szó, hogy helyre kellene állítaniuk a területet, tudta meg a 24.hu a birtokába került másodfokú döntésből.

A Pest Megyei Kormányhivatal döntésében nem vonja kétségbe, hogy a fakivágások egy Natura 2000-es besorolású (az ilyen területek védettségét az unióval kötött egyezmények garantálják) területen történtek, hiszen a védettséget nemcsak az ingatlan-nyilvántartásban rögzítették, de tartalmazta azt a balatonfűzfői önkormányzat építési szabályzata is. A lap azt írja, hogy a Balaton Sport Klub Kft. egyszerűen letagadta a fakivágásokat: a dokumentum szerint csak az ingatlan gondozását és helyreállítását ismerték el.

A kormányhivatal a döntésben azt írja:

a rendelkezésre álló iratanyagok alapján megállapítható, hogy Natura 2000 terület kijelölésének alapjául szolgáló jelölő fajok, jelölő élőhelyek károsodása nem valósult meg. A jogellenes cselekménnyel a terület más Natura 2000 területekkel alkotott ökológiai hálózatának koherenciájában betöltött szerepe sem sérült, így a 91/2007. Korm. rendelet szerinti természetben okozott károsodás, így környezetkárosodás nem állapítható meg.

Ugyanakkor a területen most röplabdapálya sem létesíthető, hiszen a terület továbbra is Natura 2000-es besorolású, ahhoz pedig, hogy ehhez sportpályát létesítsenek, le kellene venni róla a védettséget. Ez azonban az uniós egyezmények miatt nem igen várható. 

Az előző polgármester, Marton Béla korábban azt állította a fűzfőiek Facebook-csoportjában, hogy a terület nem Natura 2000-es besorolású, a Magyar Nemzetnek pedig azt mondta, a fák fokozottan veszélyesek voltak.

Nem ez az első eset, amikor fakivágásokkal kapcsolatban írunk Balatonfűzfőről: 2018 nyarán a Fűzliget lakópark építésekor a beruházó panorámás lakásokat ígért, ám ezt fák akadályozták. A Wallis-csoporthoz tartozó Milton Property Kft. szerette volna, ha a problémás fás terület az önkormányzathoz kerül az államtól, majd ők bérbe veszik, így kivághatták volna a fákat. Ám Marton Béla akkori polgármester előterjesztését végül az önkormányzati bizottság nem támogatta.   • Hírek
  • Hírek