A minisztérium azt ígéri, 2030-ra 90%-ban karbonsemleges lesz Magyarország

2019.11.29. 19:21

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken, az újabb budapesti klímasztrájk után közölte az MTI-vel, hogy Magyarország keresztülviszi, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban széndioxid és karbonsemleges legyen

Magyarország az elmúlt években uniós szinten is példaértékű intézkedéseket tett, és a kitűzött célok felé eredményesen, következetesen halad, és hogy - áll a minisztérium közleményében.

A tárca szerint Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. Az ország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források. A 2030-as uniós célkitűzéshez képest Magyarország többet is vállalt. Vállalta, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban kibocsátásmentes lesz - közölték.

 

A tárca szerint az eddigi intézkedéseknek köszönhetően a kibocsátás-csökkentésben kiemelten jó eredményeket ér el Magyarország. Az üvegházhatású gázkibocsátás 1990 óta harmadával csökkent, ami megegyezik Dánia kibocsátás-csökkentési értékével, és ezzel uniós összevetésben, Dániával holtversenyben a kilencedik helyen áll Magyarország.

A klímasemleges energiatermelés tekintetében Magyarország jobban teljesít, mint az Európai Unió legtöbb országa, Ausztria, Ciprus, Írország, Málta, Portugália, Spanyolország pedig nemhogy nem csökkentette, hanem még növelte is üvegházhatású gázkibocsátását az elmúlt években - hívta fel a figyelmet az ITM.

Egy szerdai MTI-hírben Kaderják Péter, ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára még azt mondta, a tervek szerint a karbonsemleges (nukleáris és megújuló alapú) hazai áramtermelés részaránya jelenlegi 60 százalékról 2040-re éri majd el a 90 százalékot.

Az államtitkár Budapesten, a X. Szolár Konferencián beszélt arról, hogy a véglegesítés alatt álló, új nemzeti energiastratégia kiemelt célja az ország energiafüggetlenségének erősítése, ebben nagy szerepe lehet a napenergiának.

Orbán Viktor pedig nemrég még azt mondta, az, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé váljon, 50,2 ezer milliárd forintba kerülne, és júniusban még a 2050-es uniós karbonsemlegességet is blokkolta