Hivatali vizsgálatot indítanak a józsefvárosi szabadságmegváltások millióiról

2019.11.29. 06:29

Óriási vita után elnapolták Józsefvárosban Sára Botond és más városvezetők szabadságmegváltásának ügyét, és hivatali vizsgálatot is indítanak az ügyben, írja az ATV.

A volt nyolcadik kerületi polgármester 83 nap ki nem vett szabadságért kapna nettó 2,53 millió forintot, Sántha Péterné, leköszönő alpolgármester 87 nap után nettó 2,39 milliót, Görhöny Ádám alpolgármester pedig 31 megmaradt szabadnap után nettó 873 ezret kapna.

A józsefvárosi közgyűlésben az új polgármester,

Pikó András az előterjesztést levette a napirendről, és vizsgálatot ígért a hivatalban az elmúlt évek szabadságkiadási gyakorlatáról.

Pikó az ATV szerint azzal érvelt, hogy ez igazságtalan, egy munkavállaló nem kaphatna pénzt az összegyűjtött és ki nem vett szabadságért. 

A Párbeszéd képviselője azt javasolta, hogy ezekről a pénzekről az érintettek mondjanak le, és az összeget tegyék be egy alapba, amit majd a józsefvárosi köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények év végi jutalmazására használna fel az önkormányzat. A fideszes önkormányzati képviselő, Juharos Róbert pedig úgy fogalmazott: "szint alatti, meg pitiáner, ez a véleményem róla. Nem illik ilyet csinálni, nem szoktak ilyet csinálni".

Nem Józsefváros korábbi városvezetősége az egyetlen. A Napi.hu korábban írta, hogy  Érd leköszönő fideszes polgármestere, T. Mészáros András 160 ki nem vett szabadnapért kap nettó 4,88 millió forintot  (bruttó 7,33 milliót), Balatonboglár újraválasztott polgármesterének, Mészáros Miklósnak 119 napja maradt bent, amiért nettó 3,27 millió forintot kap, a hetedik kerületi volt polgármester, Vattamány Zsolt pedig 118 nap után kap bruttó 5,5 millió forintot. Egykori második kerületi fideszes polgármester, Láng Zsolt pedig bruttó 7,3 millió forintot kér a ki nem vett szabadságaiért. Korábban a Blikk 12 másik volt polgármester kikért adatairól számolt be, amiből újdonság, hogy Puskás Tivadar és Bácskai János is nagy összegekkel távozott. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón minderről azt mondta, ez az önkormányzatok ügye, de a központi kormányzaton belül ilyen nincs: állítja, ha valaki ott nem veszi ki a szabadságát, akkor az elvész.