Nem viccelt velünk, tényleg megjött a tél

D KOM20191114005
2019.12.01. 07:39

Vasárnapra kiderült, hogy a Tél nem viccelt, nem tréfálkozott, nem szívatott meg senkit, hanem ahogy illik, december elsején megjött.

Vasárnap az ilyenkor szokásosnál (általában 0, -1 fok) csípősebb reggelre ébredhettünk, átlagosan -4, -5 fok közötti értékeket mértek. A leghidegebbet reggel 7 óráig Zabarban mérték, ott -9,9 fokig hűlt le a levegő, azonban később tovább süllyedt a levegő hőmérséklete, így összességében Fülöpházában volt a legzimankósabb a hajnal, ott -10,1 fokot regisztráltak.

Ezzel tehát megdőlt a mostani szezonrekord, amit eddig Zabar tartott -8,4 fokkal (melyet még október 31-én mértek).

"Bunkó nyár, legyőzted a tavaszt" - énekelte a nyolcvanas években Pajor Tamás, igaz, ő a nyárra gondolt, de akár énekelhette volna azt is, hogy bunkó tél, legyőzted az őszt, de ha azt énekelte volna, akkor az egy egészen más dal lett volna. 

Szóval itt a tél, és nagyon úgy tűnik, hogy esze ágában sincs elmenni, már csak azért sem, mert legalább három hónapig elvileg bérelt helye van nálunk. Azért csak elvileg, mert az időjárásnál sosem lehet tudni, voltak itt már fura dolgok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint vasárnap a napsütést nyugat felől növekvő fátyolfelhőzet szűri, majd késő délutántól megvastagszik a felhőtakaró.

Napközben csapadék nem lesz, aztán estétől, késő estétől a nyugati és középső országrészben egyre nagyobb területen kezdődik vegyes halmazállapotú csapadék. Elsősorban a Dunántúlon többfelé megélénkül, északnyugaton helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között alakul. Késő estére -3 és +3 fok közé hűl le a levegő, keleten lesz a hidegebb.

 Borítókép: MTI/Komka Péter