Jakab Péter: Ha Viktort meg Lölőkét akarnák Föld körüli pályára állítani, tapsolnánk

2019.12.02. 14:02 Módosítva: 2019.12.02. 14:20

A fideszes törvénykezés ellen szólalt fel a jobbikos Jakab Péter napirend előtt a parlamentben. Mint mondta, a kormánypárti képviselők „sokadik lépésen járnak a rezsimépítés útján”, mert például bedarálták a törvényhozást („úgy ülnek itt a magyar parlamentben, hogy a magyarok nagy része nem is a Fideszre szavazott"), a médiát („sorosozás”), az igazságszolgáltatást („ezért vannak még szabadlábon”). 

Hozzátette, az önkormányzati választáson a Fidesz mégis „bődületes pofont kapott a magyaroktól”, mert a választók gondolkodtak, és mert „a magyar társadalomnak erősebb az immunrendszere, mint a fideszes vírus".

„Most a gondolkodást és tudást is bedarálnák. Németh Szilárd biztos nem tudja, miről beszélek” – mondta a képviselő, aki hozzátette:

Hatéves korban belökik a gyerekeket az iskolapadba. Ugye, fogy a magyar, fogy a rabszolga. Az oktatási rendszerünk a végét járja, erre kitalálják, hogy öt éven belül embert akarnak küldeni az űrbe. Ha Viktort meg Lölőkét akarnák Föld körüli pályára állítani, akkor tapsolnánk. Ha holdbéli tájat akarnak, akkor elviszem önöket Borsodba. Eközben az állami iskolákban rohad a vécé, omlik a vakolat, fáradtak a tanárok.

Orbán Balázs válaszul azt mondta, a magyarok tényleg gondolkodtak az októberi választáson, mert a Jobbik például legfeljebb hat százalékot kapott ott, ahol egyáltalán el mert indulni. Ezután hosszasan felsorolta, hogy a Fidesz a 2010-es óta miket tett az oktatásért és a tanárok béremeléséért. 

Szintén a köznevelési törvénymódosítás ellen szólalt fel a DK-s Arató Gergely. Eszerint ugyanis például az állam dönt majd szakértői vélemények alapján arról, hogy maradjon-e még egy évet óvodában a hatéves gyerek. A képviselő szerint a rendelet „minden határidőn, minden józan észen túl” született meg, pedig a „kudarctűrés, pszichés-szociális érettség, önszabályozás megléte” nem hivatali eljárást igényelnek, hanem ezekhez több hónapos ismeretség kell. 

A hivatal, a hivatal, a hivatal. A gyerek nem számít, a gyerek érdeke nem számít, az a fontos, hogy centralizáljanak, és önök döntsenek mindenről. A család szempontjából ez azt jelenti, hogy hiába nem érett még az iskolakezdésre a gyerek, ez az ostoba rendszer belekényszeríti a gyerekeiket egy olyan helyzetbe, amiben kudarcra vannak ígérve. Ne a gyerekekkel toljanak ki, mert inkompetensek

– mondta rövid felszólalásában Arató. Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt azzal, hogy a kormánynak 2010 óta a család az első, és ne riogasson a képviselő azzal, hogy a nem iskolaérettnek is iskolába kell mennie hatévesen, mert ez nincs így. Csupán a rendszer lett egyszerűbb, ami ezt eldönti, mert egységes lett. Hozzátette, az ne adjon tanácsot, aki egykori államtitkárként elvett egyhavi bért az iskoláktól, több száz iskolát bezárt, és elbocsátott tizenötezer pedagógust.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője válaszul felhozta a múlt heti nagy tüntetéseket: a pénteki klímasztrájkot és a szombati tanártüntetést. „Mi volt erre a Fidesz válasza?” – tette fel a kérdést Tóth. „Hogy hisztiznek a klímaváltozás tüntetői, akikre Kövér László is azt mondta, hogy agymosottak, retardáltak. A pedagógustüntetés pedig csak ellenzéki megmozdulás, amit egy ismeretlen hálózat irányít azért, hogy elveszejtse Magyarországot” – mondta a frakcióvezető, aki szerint a Magyar Orvosi Kamara is szó tette, hogy a Fidesz tönkretette az egészséget. 

Dömötör Csaba államtitkár ezután azzal vágott vissza, hogy „meg sem száradt a tinta a papírokon”, de az ellenzéki pártok már azon dolgoznak a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a múlt minden emberének helyet csináljanak, és megemeljék a bérüket; ezenkívül leszavazták a szuperkórház ötletét, és azt is, hogy ahhoz 50 milliárd többletpénzt biztosítsanak.” Felemlegette a kispesti Lackner Csaba ügyét is, hogy a felvételekről eleinte azt mondták, fel sem ismerik saját képviselőtársaikat.