Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a férfira, aki meg akarta öletni a volt feleségét

2019.12.02. 10:38

A büntetés súlyosítását kéri a másodfokon eljáró ügyészség arra a férfira, aki meg akarta ölni a feleségét. Még októberben a győri törvényszék emberölés előkészületének bűntette és – a korábbi próbára bocsátást megszüntetve – súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónapi börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat.

Az elvált vádlott a volt feleségétől vagyonjogi perükben 62 millió forintot követelt. Először arra kért meg valakit, hogy megbízási díjért cserébe hajtsa be a pénzt, majd arra kérte, hogy szervezzen meg egy "rablógyilkosságot", vagy ha ez nem megy neki, akkor szerezzen valaki, aki megöli a nőt. A vádlott ezért több alkalommal 5-10 ezer forintokat adott a megbízottnak, aki viszont csak látszólag fogadta el a megbízást. A vádlott a volt felesége ingatlanát is megmutatta, elmagyarázva az oda bejutás módját, a lakás beosztását, biztonsági védelmét és a pénz tárolási helyét.

A „bérgyilkos” azonban nem a feladat végrehajtása érdekében kereste meg a volt feleséget, hanem azért, hogy feltárja előtte a volt férje szándékát, majd együtt a rendőrségre mentek, ahol a nő feljelentést, a gyilkossággal megbízott személy pedig tanúvallomást tett.

Az elsőfokú ügyész a büntetés súlyosítása végett fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete mindenben törvényes és megalapozott, kivéve a büntetést, mert az enyhe, minekutána a szabadságvesztés mértéke a büntetési tétel középmértékétől jóval elmarad, még a büntetési tétel alsó határát sem számottevően meghaladó, noha a vádlott erkölcsileg is mélyen elítélendő cselekedetre vetemedett, minősített emberölés elkövetésére hívta fel a tanút.