Szomszédjának ismerőse nyomta fel a zsaruknál a kukoricásban füvet termesztő őstermelőt

2019.12.02. 10:16

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt vádat emelt egy ötvenhét éves kalocsai férfival és huszonkilenc éves fiával szemben, akik őstermelőként a kukorica között kannabiszt termesztettek, szüret után pedig több, mint száz kilogramm hajtásvéget szárítottak otthonukban.

A vád szerint a kertész végzettségű férfi őstermelőként, míg fia kisegítő családtagként kalocsai otthonuk közvetlen közelében kukoricatermesztéssel foglalkoztak. 2018-ban azonban a kukorica közé rejtve kannabiszt termesztettek. Néhány nappal a kannabisz leszüretelése előtt az ültetvényt egyik szomszédjuk – az ügy huszonhat éves vádlottja – felfedezte és saját fogyasztásra negyven dekát magával vitt. A szomszéd megmutatta a kannabisz ültetvényt az egyik ismerősének is, aki azért, hogy feljelentést tegyen, három növényt tövestől kihúzott és a közelben elrejtett.

Az apa és fia a kannabiszt 2018. október 5. és 9. között leszüretelték, azután kalocsai otthonukban szárították. Lakásukon a nyomozók több, mint száz kiló nettó tömegű szárításra váró hajtásvéget, valamint a kannabisz termesztéséhez szükséges ventilátort, nagy teljesítményű lámpát, időzítőkapcsolót és százhét különböző méretű önzáró tasakot foglaltak le. A  lefoglalt növények kábítószer-hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának több, mint háromszorosa. A szomszédnál tartott házkutatás során előkerült növényi részek hatóanyag-tartalma a csekély mennyiség 4,5-szerese.

Apa és fia jelenleg bűnügyi felügyelet alatt állnak, az ügyészség fegyházbüntetést kér rájuk. 

A jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló, büntetlen előéletű férfit és fiát az ügyészség különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntettével vádolja, amely öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emiatt velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá a növénycsonkok és a termesztéshez használt eszközök elkobzását indítványozza. A szabadlábon lévő harmadik vádlottnak a kábítószer birtoklás enyhébben minősülő bűntette miatt kell felelnie. Mindhárom vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.