Elhatárolódik, sőt tiltakozik a bírói egyesület a Handó Tündét éltető vezetői levél ellen

02A7019
2019.12.03. 16:26

A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) a bíróságok vezetői – a törvényszékek és az ítélőtáblák elnökei – Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal leköszönő elnökének távozása alkalmából közzétett nyílt levelében írtaktól elhatárolódik, írja a bírókat képviselő érdekszervezet a honlapján. Sőt, mint a honlapjukon közzétett nyilatkozatban írták, a MABIE egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy

  • az abban írtak nem a bírói kar véleményét tükrözik;
  • a levél stílusával és tartalmával nem tud azonosulni, mert az nem felel meg a Bírák Etikai Kódexében foglalt elvárásoknak, az alkalmas a bírói hivatás méltóságának, pártatlanságának, illetve ezek látszatának veszélyeztetésére;
  • az aláíró vezetők megnyilvánulása saját méltóságukat és ezáltal az egész bírósági szervezet méltóságát is csorbítja!

A MABIE a bírák nevében visszautasítja azt, hogy a távozó elnök tanította volna meg a bírói kart bírói hivatásra, függetlenségre, pártatlanságra, méltányosságra, elfogulatlanságra és igazságosságra, mint ahogy azt is, hogy a bírósági szervezetrendszer minden egyes eredményét egy személynek tulajdonítja

– írták, azt is kiemelve: a MABIE kifejezetten az elmúlt időszak történéseivel ellentétesnek ítéli a levél bírói önigazgatás szintjének emelésével kapcsolatos állításokat, hisz

az OBH (és egyes igazgatási vezetők) és az OBT között az elmúlt másfél évben gerjesztett konfliktusok, az OBT működésének akadályozására és negligálására irányuló törekvések ezzel épp ellentétes irányba hatottak.

Emlékeztettek arra is, hogy az elmúlt 8 évben elért jelképes mértékű illetményemelés eddig nem jelentett és az OBH által előterjesztett – és mára törvénytervezeti formát öltő – illetményemelési javaslat sem jelent pillanatnyilag érdemi előrelépést a beosztott és az alsóbb fokú bíróságokon ítélkező bírák számára.

A MABIE már többször kiemelte, hogy az OBH által javasolt illetményemelés jelentős aránytalanságokat eredményez az ítélkező bíró és az igazgatási vezetők között, az utóbbiak javára.

A MABIE azzal zárta közleményét, hogy  köszönetet mond az ítélkező bíráknak és az igazságügyi alkalmazottaknak a bíróságok európai szinten is kimagasló eredményeiért és az elmúlt nyolc év sikereiért.

Megírtuk, "Elnöki köszönet" címmel nem mindennapi búcsúztató jelent meg a birosag.hu-n múlt hét végén, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal alkotmánybírónak távozó vezetőjének a munkájáért. A levélben  utalás sem volt rá, de Handó idő előtti távozásához nagy részben éppen az vezethetett, hogy a bírói kar éppenséggel nem az általa kinevezett bírósági vezetőkkel azonosan ítélte meg tevékenységét.

Az elhatárolódás nem új, Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács szóvivője, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája, az egyetlen névvel nyilatkozó bíró már hétfőn úgy fogalmazott a 444-nek:

ilyen stílusban az 1950-es években, a Szovjetunióban beszéltek egyes vezetőkről. Amikor elolvastam, hogyan hálálkodnak Handó Tündének, elszégyelltem magam magyar és európai bíróként is.

Sőt, Handót a búcsúzót jegyző aláírókkal ellentétben élesen támadta az Országos Bírói Tanács egy rakás ügy miatt, és az OBH elnök által elkövetett törvénytelenségekre hivatkozva a leváltását is kezdeményezték korábban a parlamentnél. Ezután Handó Tünde OBH-elnök többször is illegitimnek nevezte az őt törvényesen felügyelő szervezet működését. A tavaszi parlamenti ülésszak végén a Fidesz–KDNP érdemi vizsgálat nélkül elutasította az OBT törvényességi jelzéseit és indítványát, mellyel méltatlanná válás miatt arra kérte az Országgyűlést, hogy mozdítsa el posztjáról Handót. Ebben a vitában a kormány, elsősorban a fideszes parlamenti többség Handó mellett foglalt állást.

Arról  sokszor írtunk már bővebben, hogy Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma valójában csak 2021-ben járt volna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az oka annak, hogy az esetleges „kimentéséről” már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben. Utódja a Fővárosi Ítélőtábláról kerül ki, Áder János köztársasági elnök az OBH elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta hétfőn. Senyeinek semmiféle igazgatási tapasztalata nincs, információink szerint az OBT szerdán hallgatja meg a jelöltet.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)