Mégis tárgyalja a parlament a klímavészhelyzetet

2019.12.03. 12:17

Az Országgyűlés, felülbírálva a bizottság fideszes többségét, tárgysorozatba vette a Párbeszéd törvényjavaslatát, és az ellenzék közös határozati javaslatát is a klímavészhelyzet kihirdetéséről – írja Tordai Bence, országgyűlési képviselő a hivatalos Facebook-oldalán.

Tordai Bence felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 11-én.
Tordai Bence felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 11-én.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Tordai által idén augusztusban benyújtott javaslat a klímavészhelyzet kihirdetése mellett kötelezné a kormányt „a rövid, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására” és

2050-RE TŰZI KI célul MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA A TELJES KLÍMASEMLEGESSÉGET, A NETTÓ NULLA ÜVEGHÁZGÁZ-KIBOCSÁTÁST.

Ha az Országgyűlés megszavazná azt ezt a törvényjavaslatot, akkor a kormánynak már idén év végére be kellene nyújtania a klímavédelmi törvényt, a hozzá kapcsolódó rendeleteket pedig 2020. március 31-ig kellene kidolgoznia és elfogadnia.

Az LMP az MTI-n tette közzé a közleményét az ellenzék által közösen kezdeményezett klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslattal kapcsolatban. Az LMP szerint azzal, hogy az Országgyűlés tárgysorozatba vette az ellenzék javaslatát, végre érdemben hallhatnak majd a klímaválság kezeléséhez szükséges sürgető lépésekről.