Iskolakezdés: akinek van szakvéleménye, az még kikerülheti az Oktatási Hivatalt

2019.12.03. 07:28 Módosítva: 2019.12.03. 12:15

Ha a szülő 2020. január 15. előtt kiállított szakvéleményt tud felmutatni arról, hogy 6 éves gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, abban az esetben a gyerek automatikusan még egy évet maradhat az óvodában, emiatt nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulni - tartalmazza a Oktatási Hivatal honlapján megjelent tájékoztató. 

Aki most próbál meg ilyet beszerezni az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál, annak már nem sok esélye van, ugyanis a túlterhelt szakszolgálatok már sok esetben csak jövő tavaszra tudnak időpontot adni. Ha valakinek van már szakvéleménye (amit tehát 2020. január 15-e előtt állítottak ki), annak a szülőnek csak a gyermek óvodájában kell bemutatnia ezt. Ez alapján az óvoda a köznevelési információs rendszerben (KIR) rögzíti ezt a tényt.

Ha a szülőnek nincs ilyen szakértői bizottsági véleménye, a tájékoztató szerint akkor javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani. Ezeket a kérelmeket csak 2020. január 1. és 15 között lehet beadni. 


Az eljárás a szülő kérelmére indul, hiszen a szülő az, aki bármilyen indokból úgy véli, hogy gyermeke számára az iskola megkezdése még nem indokolt, nem célszerű. A kérelemben bármilyen releváns indok leírható, így a szülő leírhatja, miért, milyen okból kérelmezi a felmentést, milyen körülmény, állapot, tény teszi azt indokolttá. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül sor. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik.

A fejlődést nyomon követő nyomtatvány nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz, olvasható a tájékoztatóban.

Az Oktatási Hivatal eljárása közigazgatási hatósági eljárás. Amennyiben az Oktatási Hivatal hatósági eljárása keretében úgy ítéli meg, hogy különleges szakértelemre van szükség a megalapozott döntés meghozatalához, szakértőt vesz igénybe.  

Lehetőség lesz arra is, hogy valaki a 6 éves kor betöltése előtt iskolába írassa a gyerekét, ha úgy ítéli meg, hogy ez a fejlődését szolgálná. Ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet, melyet az Oktatási Hivatal honlapján december végén elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni.