Orbán kitüntette a Sorost bíráló brit filozófust

DSZZS20191203220
2019.12.03. 18:01 Módosítva: 2019.12.03. 19:07

Sir Roger Scruton előre látta az illegális migráció veszélyeit, és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazóktól

– mondta Orbán Viktor kedden, amikor átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a brit filozófusnak a londoni magyar nagykövetségen. „Szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentettje” – fogalmazott a miniszterelnök az MTI tudósítása szerint. Orbán Scruton méltatásában arról is beszélt, hogy eddig a filozófus tüntette ki barátságával Magyarországot, ám most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében.

„A konzervativizmus alapvetően egy elmélet, de éppen arra tanít, hogy a világot nem lehet elméletekkel megmagyarázni, és arra, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb az elvont ideáknál” – tette hozzá Orbán. Szerinte Scruton a gyakorlat embere, mert nem csupán filozófiai alapon szállt szembe a kommunizmussal, hanem az antikommunista erők lelkes és aktív szövetségese volt Közép- és Kelet-Európában.

Orbán arról is beszélt, hogy Scruton nem támogatta elvakult módon a nyílt társadalmak ideáját, mivel látta ennek hibáit és felhívta a figyelmet veszélyeire. Szerinte a professzor a szabadságszerető magyarok hű barátja, aki „tudja, hogy a szabadság a nemzetállamokra és a keresztény civilizációra épül”.

Magyarország példát mutatott azzal, hogy olyan időkben is megőrizte értékes önazonosságát, amikor mindenhol máshol a globális egyformaság elfogadására, a nemzeti különbözőségek felszámolására irányuló nyomás érzékelhető

– mondta Scruton, aki úgy érzi, a kitüntetés annak a közösen vallott felfogásnak az elismerése, hogy az európai politika építőköve és alapja a nemzetállam.

A konzervatív nézeteiről híres filozófus a brit parlament lakhatási bizottságának volt tagja, ám áprilisban kirúgták, miután egy interjúban azt fejtegette, hogy sok budapesti értelmiségi zsidó, akik részei az egyre bővülő Soros-birodalomnak

Aki szerint nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem látja a tényeket

– fogalmazott egy másik interjúban a professzor, aki rendszeresen megfordul Magyarországon is, 1987 óta személyes jó barátja Orbánnak.

A magyar miniszterelnököt európai példaképnek, „nagyszerű embernek” nevezte, és nonszensznek tartja, hogy antiszemitizmussal és iszlamofóbiával vádolják Orbánt. Ez utóbbi kifejezést szerinte amúgy is csak azért találta ki a Muszlim Testvériség, hogy eltereljék a figyelmet a fő problémáról, a bevándorlásról.

Júliusban az interjút eredetileg közlő New Statesment elnézést kért a filozófustól, és elismerte, hogy nem pontosan adta vissza Scruton szavait. Ezután ismét kinevezték a parlament lakhatási bizottságának élére.   

A lovaggá ütött filozófus néhány éve a Mandinernek is adott interjút, amiben arról beszélt, hogy a brexit nem tette boldoggá, de bízik benne, hogy végre ismét maguk ellenőrizhetik saját határaikat, ami új alapokra helyezi a kapcsolatot az EU-val, amelynek lényege éppen a határok lebontása.

Szerinte az angoloknak elegük lett a kelet- és közép-európaiakból, akik odamennek, és

elveszik az angolok munkáját, megváltoztatják a hagyományos közösségeiket.

Úgy véli, Magyarország és Anglia is jól járna, ha a kint dolgozók százezreit hazaküldenék, elemi érdekük a közép-európai országoknak is, hogy hazajöjjenek ezek az emberek. Bár azt elismerte, az angolok nem dolgoznának annyi pénzért, mint a magyarok és a lengyelek, de szerinte ezt tárgyalással lehetne rendezni. 

És elnézést, de ne tegyünk úgy, mintha a magyarok és a lengyelek megjelenése előtt a brit gazdaság életképtelen lett volna. Már akkor is Európa legerősebb gazdasága voltunk

– fogalmazott a filozófus, aki a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagja, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora.