Nem szavazták meg a fizetését, ügyesen választott alpolgármestert Soroksár polgármestere

2019.12.03. 14:15

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere érdekes módon oldotta meg a képviselő-testületben a választás után kialakult patthelyzetet: alpolgármestert csinált a sváb nemzetiségi képviselőből, Fuchs Gyulából – írja a 24.hu.

Bese Ferenc a Fidesz támogatásával lett polgármester, miután az októberi önkormányzati választáson 214 szavazattal legyőzte Bereczki Miklóst, az ellenzék közös jelöltjét. Ahogy a Hvg.hu ezután megírta, a képviselő-testületben ugyanakkor 6-6-os patthelyzet alakult ki az őszi választások után:

a polgármester és a mögötte álló civil egyesület két képviselője a három fideszes képviselővel alkotta az egyik tömböt, az öt ellenzéki (DK–Momentum–MSZP–PM–LMP–Jobbik) képviselő és a helyi sváb nemzetiségi képviselő a másikat.

Ez odáig vezetett, hogy a soroksári testület az alakuló ülésen nem szavazta meg a polgármester fizetését sem. Mivel a kerület régi működési szabályzata szerint havonta tartanak üléseket Soroksáron, ekkor már biztos volt, hogy Besének legalább decemberig kell várnia arra, hogy megszavazzák a tiszteletdíját.

Bár az önkormányzat  honlapja még nem ír arról, hogy kap-e már fizetést a Fidesz által támogatott polgármester, a 24.hu úgy tudja, a patthelyzetet fel tudta oldani a kormánypárttal szimpatizáló tömb a képviselő-testületben. 

Bese alpolgármesternek jelölte ugyanis Fuchs Gyulát, a képviselő-testület pedig hét igennel, egy nemmel és négy érvénytelen vokssal meg is szavazta, hogy Fuchs alpolgármester legyen.