Három év előzetes után kiengedik Bróker Marcsit

2019.12.04. 08:13

Három év előzetes letartóztatás után szabadlábra kerülhet „Bróker Marcsi”, azaz B. Sándorné, aki az ügyészség szerint több száz embert megtévesztve legalább 12 milliárd forintot gyűjtött be, befektetést ígérve, ám az valójában csupán egy pénzügyi piramis volt. A Kun-Mediator betétgyűjtő vállalkozásnak akár 1500 kárvallottja is lehet, 100 ezer és több száz millió forint közötti értékben.

Ítélet mindeddig nem született, de sejthető volt, hogy a nő pere a 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás ügyében, 234 tanú meghallgatásával, a nyomozás során felvett 500 tanúvallomással csúnyán elhúzódhat.

Ám a törvény szerint előzetesben három évnél tovább senki nem tartható, amennyiben a vád nem súlyos, élet elleni bűncselekmény. Bróker Marcsi esetében legfeljebb 10 éves büntetés lehetséges, ebből lejön az előzetesben töltött idő, és hatással lehet az ítéletre az is, hogy a bűncselekmény óta – amelyre 2015-ben derült fény – sok idő telt el.

A Népszava úgy tudja, hogy ügyészi indítvány nem érkezett a szabadlábra helyezés ellen, így Bróker Marcsinak sem „a korábbi házi őrizettel, sem az egykori lakhelyelhagyási tilalommal sem kell számolnia, de még csak elektronikus nyomkövető eszközt sem kell viselnie.”

Igaz, december 16-ig érkezhet ügyészi indítvány, amit indokolttá tehet, hogy a nőt másfél éves bujkálás után, nemzetközi elfogatóparancs alapján, a közép-amerikai Belize-ből hozták haza.

A károsultak egy részét képviselő ügyvéd, Dobrossy István a Népszavának elmondta: elsőfokú ítélet legkorábban 2020 közepén várható, így a jogerős ítéletig még hosszú idő telhet el. 

A 12 milliárdos kár nagy része valószínűleg sosem térül meg, az összegnek csupán töredékét sikerült zár alá venni.