Hajléktalanok küldenek karácsonyi videóüzenetet az alkotmánybíróknak

2019.12.05. 11:50

A hajléktalanság büntetése ellen szervez tüntetést a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Utcajogász Egyesület december 10-én, az emberi jogok világnapján a Széll Kálmán térre. A cél: videóban üzenni az alkotmánybíróknak. 

Az Alkotmánybíróság ugyanis egy évvel ezelőtt határozatában azt állapította meg, hogy "az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része”.  A tüntetést szervezők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy

a nincstelenség nem választott életforma, hanem a társadalmi kirekesztettség állapota.

A tüntetés szervezői szerint a hajléktalanok hatósági üldözése értelmetlen és drága. A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a Budapest Intézet kiszámolta, hogy mennyibe kerül a hajléktalanság miatt indított szabálysértési eljárás: ha felmentik a hajléktalan embert, akkor 46 ezer forintba. Ha a maximumot, 60 napos elzárást szabnak ki rá, akkor az adófizetőknek 449 ezer forintba kerül az eljárás és a végrehajtás. Az előbbiből 36 éjjelre lehetne neki szállást biztosítani, az utóbbiból csaknem egy évig.

A december 10-i tüntetésen résztvevőket 17:30 órától várják a helyszínen, amikor hajléktalan emberek üzennek videoinstallációban az alkotmánybíróknak. 

Mint írtuk , a magyar kormány tavaly októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.