Támogatták Senyei OBH-elnökké választását

2019.12.06. 11:43

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának 10 tagja támogatásáról biztosította Senyei György Barna kinevezését az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára pénteki ülésén, írja az MTI.  Egyedül a DK képviselője tartózkodott a szavazáson.

Senyei György Barna az erről szóló döntés előtti meghallgatásán elmondta,

békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban, hogy az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést.

Az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) viszonyáról szólva elmondta, elsődleges célja a feszültség megszüntetése, hiszen a két intézmény nem ellenfél. A jelölt fontosnak tartja azt is, hogy a jelenleg 11 taggal működő OBT kiegészüljön a törvényben előírt 15-ös létszámra.

Senyei György Barna megfogalmazása szerint az OBH és az OBT ellentéte az utóbbi időben "neurotizálta" a bírói szervezetet és tematizálta a közvéleményt. Ennek véget kell vetni. Az lenne a kívánatos, ha a jövőben a bírósági hírek az egyes ügyekről és ítéletekről szólnának, nem másról. A jelölt szerint az a jó, ha a közvélemény azt se tudja, ki az OBH és az OBT elnöke.

Senyei György Barna a bírói képzésben és előmenetelben nagyobb hangsúlyt adna az ítélkezési tapasztalatnak, rutinnak. Fontosak az elméleti alapok, de a gyakorlat jelentőségét helyre kell állítani. A bírók kirendelését olyan szükséges rossznak tartja, amelyet lehetőleg kerülni kell.

Senyei György Barna képviselői kérdésre reagálva elhárította, hogy minősítse elődje, Handó Tünde munkáját. Azt azonban hangsúlyozta, hogy "kerülendő" a bírósági vezetői pályázatok eredménytelenné nyilvánítása.

Senyeit, aki a Fővárosi Ítélőtábla polgári gazdasági ügyszakos tanácselnöke, Áder János  javasolta  hétfőn az OBH elnöki posztjára, majd csütörtökön az Országos Bírói Tanács is  támogatta  a megválasztását.

Senyei életrajza szerint bank- és hitelviszonyokkal kapcsolatos peres és nemperes eljárásokkal, korábban felszámolás és kapcsolódó perekkel foglalkozott, pályafutását Miskolcon kezdte, és tagja az európai jogi szaktanácsadó bírák egyesületének. Szakmai érdeklődési területének Senyei azt jelölte meg, hogy leginkább a perrend aktuális problémái, az eljárás optimalizálásának lehetőségei érdeklik az adott eljárásjogi környezetben. Hasonlóképpen írt az európai jog eljárásjogi vonatkozásairól, valamint az Emberi Jogok európai Bírósága (EJEB) közvetlen és közvetett hatásáról a hazai ítélkezésre.

Áder azért kényszerült jelölésre, mert Handó Tünde eddigi OBH-elnök december 1-jétől alkotmánybíróként folytatja pályafutását, miután néhány hete a Fidesz–KDNP Stumpf István helyére Handót jelölte és választotta meg 12 éves mandátummal. Arról írtunk már bővebben, hogy Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma valójában csak 2021-ben járt volna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az oka annak, hogy az esetleges „kimentéséről” már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben.