Bernát, Felícia
EUR 382,76 Ft
USD 362,23 Ft
8 °C
30 °C

Az igazoltató rendőr akár arcfelismerő szoftvert is használhat

2019.12.10. 11:00

Megszavazta a Parlament december 10-én az unalmas nevű "egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges" salátatörvényben a rendőrségi törvény módosítását, aminek izgalmas, scifiszerű részletet rejt az egyik pontja. 

Az új rendelkezés szerint arcfelismerő szoftvert használhat az a rendőr, aki olyan igazoltatott emberrel kerül szembe, aki nem tudja azonosítani magát. Ez esetben a rendőr lefényképezheti, ujjnyomatot vehet tőle és külső testi jegyeit "észlelés és mérés alapján" rögzítheti. És ez még nem minden, mert az igazoltatáskor készített fényképet ott a helyszínen ellenőrizheti a járőr az erre rendszeresített elektronikus arcfelismerő rendszerben azért, hogy megtudja, kivel áll szemben (ergó: bebizonyosodjon a személyazonosság).  

Ha ilyen módon sem tudják azonosítani, akkor állítják elő az embert, "további adategyeztetés érdekében."

Praktikusan mindez azt jelenti, hogy az előállítás elé bekerült egy helyszíni azonosítási lépcső a technika vívmányainak köszönhetően, és remélhetőleg a rendőrkapitányságok adminisztratív leterheltségét valamelyest orvosolja az arcfelismerős helyszíni csekkolás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek