Az igazoltató rendőr akár arcfelismerő szoftvert is használhat

2019.12.10. 11:00

Megszavazta a Parlament december 10-én az unalmas nevű "egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges" salátatörvényben a rendőrségi törvény módosítását, aminek izgalmas, scifiszerű részletet rejt az egyik pontja. 

Az új rendelkezés szerint arcfelismerő szoftvert használhat az a rendőr, aki olyan igazoltatott emberrel kerül szembe, aki nem tudja azonosítani magát. Ez esetben a rendőr lefényképezheti, ujjnyomatot vehet tőle és külső testi jegyeit "észlelés és mérés alapján" rögzítheti. És ez még nem minden, mert az igazoltatáskor készített fényképet ott a helyszínen ellenőrizheti a járőr az erre rendszeresített elektronikus arcfelismerő rendszerben azért, hogy megtudja, kivel áll szemben (ergó: bebizonyosodjon a személyazonosság).  

Ha ilyen módon sem tudják azonosítani, akkor állítják elő az embert, "további adategyeztetés érdekében."

Praktikusan mindez azt jelenti, hogy az előállítás elé bekerült egy helyszíni azonosítási lépcső a technika vívmányainak köszönhetően, és remélhetőleg a rendőrkapitányságok adminisztratív leterheltségét valamelyest orvosolja az arcfelismerős helyszíni csekkolás.