Orbán ráfröccsenő epeömlésre panaszkodik a parlamentben

HUSZ3464
2019.12.10. 14:51

Gothár Péter volt a kormánypártiak legfőbb témája a parlamentben, ahol Orbánnak is meg kellett jelennie, hogy válaszoljon az azonnali kérdések órájában is a hozzá intézett kérdésekre. A kormányfő szomorú volt, mert

  • A feltűnési viszketegségben gyógyíthatalanul szenvedő Jakab Pétertől csak epeömlést kapott kérdés helyett – a kérdés egyébként az volt, hová tűnik el a társadalombiztosításba ölt pénz, mert az egészségügy romló helyzete alapján nem oda kerül;
  • Az MSZP-től érthetetlen módon a Privátkopó értesüléseit kérik rajta számon;
  • Az LMP-s Csárdi Antal meg süsüégeket beszél, amikor a "zaklató színházak" jelzőről kérdez, amit a Fidesz frakcióvezetője, utána pedig a teljes kormánypárti sajtó használt Gothár Péter zaklatással kapcsolatos ügye kapcsán.
  • A Jobbiknak meg gratulált, hogy összeállt a leánynevükön kommunista szocialistákkal.

A kormánypártiak az ellenzéket vették elő a Gothár-ügy kapcsán, azt állítva, hogy a balliberális oldal el akarta tussolni az ügyet. Fideszes kérdésfelvetésre a Fidesz-KDNP kormányzati képviselőjének válasza megerősítette: a balliberálisok el akarják tussolni a szexuális zaklatás ügyét. Gothárról az is sokszor elhangzott, hogy egykor SZDSZ-es volt.

Az ellenzék inkább arra volt kíváncsi, hogy 

  • Mi a helyzet a Mátrai Erőmű területén tapasztalt szennyezéssel – a kormány szerint minden rendben van;
  • Hogy áll a dolog Boldog Istvánnal – Orbán elismerte, hogy van fideszes szála a nyomozásnak;
  • Rendben van-e, hogy a Médiatanács csak kormánypártiakból áll – Orbán közölte, az nem kormányzati ügy, a tagokat a parlament választja.
  • Lezsák Sándor szavai visszavonására kérte Csárdi Antalt, mert "kurvázó kormánypártról beszélt". Igaz, az LMP politikusa épp arról szólt, hogy ez pont olyan elfogadhatatlan általánosítás, néhány "prostituáltak szolgáltatását igénybevevő" fideszes politikus alapján, mint az, hogy a Gothár-ügy után a kormánypárt "zaklató színházakról" beszél.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte először Orbán Viktort a keddi ülés azonnali kérdések órájában. Jakab azzal kezdte,  hogy a magyar állam Kenyában és Vietnámban épít kórházat, onkológiai központot, miközben a magyar egészségügyből rengeteg pénz hiányzik.

Évente 33 ezer ember hal meg rákban, miért épül 20 milliárd forintért onkológiai központ Vietnámban – kérdezte a Jobbik frakcióvezetője, aki szerint az EMMI-t vezető Kásler miniszter állítása elfogadhatatlan, amikor a miniszter arról beszél hogy "nem az a baj, hogy nincs kézfertőtlenítő, hanem, hogy van látogató."

"Hova tűnik el a rengeteg TB, mert az egészségügyben nincs az biztos!"

„Kásler professzor úr nyilván többet tett a rákos betegekért, mint az egész jobbik frakció. Senki sem mentette meg annyi ember életét, mint az egész parlament"

– mondta tiszteletet követelve a kormányfő.

"Orbán szerint kérdések helyett általában epeömlést kap". "Ön gyógyíthatalan feltűnési viszketegségben szenvedő ember. Jámbor türelemmel fogjuk ezt viseltetni."

Jakab elengedte a füle mellett Orbán rá vonatkozó szavait. "A halál nem válogat, az önök egészségpolitikájának mindannyian áldozatai vagyunk, a jobboldali sem éli túl."

Orbán ezután a jobbik és Gyurcsány szövetségét vette elő:"kellő szerénységgel jegyzem meg, hogy az egyetlen nemzeti párt a Fidesz-KDNP szövetsége maradt, miután önök összeálltak Gyurcsány Ferenccel."

Orbán szerint 2010 óta 770 milliárd forinttal többet költ az ország az egészségügyre, mint a Jobbik "összebútorozott házastársai, a szocialisták, leánykori nevükön kommunisták, gratulálok egyébként ehhez a szövetséghez."

Az MSZP-től Harangozó Tamás "800 millió forintos költségvetési csalás. Nyomoz a NAV?" címmel kérdezte Orbánt. Harangozó a Privát Kopó nevű bűnügyi magazin cikkéből olvasott fel, amiben arról írnak, hogy Győrben a NAV "lecsapott a győri Fidesz szavazatgyűjtőire". A cikk szerint a családi vállalkozásban működtetett győri Roma Kisebbségi Önkormányzatot irányító család legalább 800 millió forintos kárt okozott az államnak, az ügyet átszövik a helyi politikai érdekek.

Harangozó azt kérte Orbántól, igazak-e a cikk állításai, folyik-e az ügyben NAV nyomozás.

"Én értem, hogy az év vége közeledik, ilyenkor sokan ledobják a láncot, de valami komolyságot tarthatnánk. Ön nem kevesebbet kér tőlem, minthogy kommentáljam ezeket az állításokat. Még ha tudnám is, hogy miről van szó, az a helyes, hogy a hatóságok teszik a dolgukat. Ha elismerésnek szánja ezt, akkor azt továbbítom" – válaszolt Orbán, majd hozzátette: "a miniszterelnöknek NAV-ügyekben nem kell kommentárt adnia", ráadásul egy folyamatban lévő ügyben amúgy sem lehet nyilatkozni.

Epeömlés után süsüzés

Csárdi Antal az LMP-től a "zaklató színházakkal" kapcsolatos általánosításról kérdezte Orbánt, miután az a jelző jelent meg Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető szavaiban, amikor a színházak finanszírozására vonatkozó törvénymódosítást indokolta.

"Szép nap a mai, előbb egy dühkitörés, aztán kommentáljam a Privátkopót, aztán kommentáljam a frakcióvezető szavait. Ha arra kíváncsi, hogy a miniszterelnök mit gondol a magyar színészekről, akkor azt mondhatom hogy a legnagyobb elismeréssel tudok beszélni róla."

Csárdi továbbra is kíváncsi volt Orbán véleményére az általánosításra, amely alapján azt is lehetne mondani, hogy 

"Kokainozó KDNP-Fidesz, kurvázó kormánypártok,"

Lezsák Sándor azt kérte Csárditól vonja vissza az előző kifejezését.

Prostitúciót igénybe vevő kormánypártok, ha így jobban tetszik, de ez nem helyes, mert az általánosítás torzít.

Orbán megismételte a színészeket elismerő szavait, majd a Csárdi által elismeréssel megemlített Bodrogi Gyulára hivatkozva közölte: Csárdi szavairól Süsüs jutott eszébe. A kormányfő kormánypárt soraiban nagy tapsot aratott.

Párbeszéd: Érkezik-e parancs az MTVA-ba?

Szabó Tímea és Kocsis-Cake Olivio a Párbeszédtől arról beszélt, hogy miért nem engednek be egyetlen ellenzéki jelöltet sem a Médiatanácsba? Kedden ugyanis az Országgyűlés megszavazta a Médiatanács új tagjait, mind a négyen fideszesek. Kocsis ezután azt kérdezte:

érkezik parancs az MTVA-ba, hogy kiket kell lejáratni? Veszélyeztetné ezt az, hogy egyetlen ellenzéki tagot is beengednének a Médiatanácsba?

Orbán erre röviden úgy válaszolt:

a Médiatanács nem tartozik a kormány alá, tagjainak megválasztása kifejezetten parlamenti ügy.

Csányi Tamás jobbikos képviselő a parlamentben Orbán Viktort a Boldog István fideszes képviselő jobbkeze, fehér Petra letartóztatása körüli ügyről kérdezte: Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni. Az ügyben 4 embert már letartóztattak, egy nyomkövetőt kapott. 

Boldog István ügyében Orbán elismerte, hogy van Fideszes érintettség.

Mészárost sejti az ellenzék a szennyezés mögött

Mi történik a Mátrai Erőműben? - érdeklődött Korózs Lajos. Az MSZP azt akarta megtudni Gulyás Gergelytől, hogy

  • a Mátrai erőmű területén lévő ipari parkban fekvő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol adott-e át hulladékot a szintén Mészáros érdekeltségében lévő Geosolba és az erőműbe?
  • A Geosolból és az erőműből  került-e szennyvíziszap a fővárosi csatornázási művek észak-pesti szennyvíztisztitójába? Ha igen, volt-e befogadásra engedélyük, milyen mennyiségű, milyen besorolású volt ez a szennyvíziszap

Gulyás Gergely erre nem válaszolt, de elmondta: a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. november 12-től két héten át mért, azóta semmilyen anyag nem lépte át az egészségügyi határértéket.

Korózs megismételte a kérdést, erre Gulyás azt mondta:

 "Túlmegy az elvárhatóság határán, hogy az ön kérésére végezzek hatósági vizsgálatot", de ha kérés érkezik, a vizsgálatot lefolytatják.

A környezetvédelmi hatóságnál nincs folyamatban eljárás, lakosságtól bejelentés nem érkezett. A rendőrséghez környezetkárosítás miatt jött feljelentés, ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. 

"A hatóságok példás módon mindent megtettek a köznyugalom helyreállítása érdekében."

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio ezután felemlegette, hogy amikor Bige Lajos gyárával kapcsolatban felmerült valami gyanú, nagy szigorúsággal jártak el, most viszont, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő erőművel kapcsolatban nem, így tehát "kettős mérce van".

Gulyás erre úgy reagált, a kormánynak nincs hatása azoknak a hatóságoknak a munkájára, akik kint jártak a helyszínen. 

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én
Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én
Fotó: Kovács Tamás

Gothárral zárult az azonnali kérdések órája

Dunai Mónika interpellációja után Kállai Mária kérdezte meg az EMMi államtitkárától ugyanazt 

"Milyen garanciák segíthetik a visszaélések elkerülését." A Fidesz képviselője elismételte Dunai Mónikát:

  • A zaklatással megvádolt Gothár korábban az SZDSZ színeiben politizált.
  • Ő is balliberális fellegvárnak nevezte a Katona József színházat. 

„A Színház és Filmművészeti Egyetemet ugyanazok irányítják: Máté Gábor, Ascher Tamás és Gothár Péter. A Színház és Filmművészeti Egyetem mindent elkövetett, hogy mentse lebukott zaklatót" és ebben együttműködtek az ellenzéki politikusok. Kállai is felidézte Dunaihoz hasonlóan, hogy a nem balliberális körben lévő, zaklatással megvádolt Marton László viszont belehalt egy hasonló ügybe.

Rétvári Bence az LMP képviselőjét, Csárdi Antalt vette elő a válaszában, mondván, úgy beszélt a az által kifogásolt kormánypárti nyilatkozatokban hallható, általánosítást sejtető "zaklató színházak" jelzőről, hogy nem ítélte az Gothár-ügy eltussolásának kísérletét. Az államtitkár szerin a színházak finanszírozását átíró törvényjavaslat ellen tiltakozó, balliberális körben aktív színészek politikai nyomást gyakorolnak kollégáikra.

„Gothár Péter és Havas Henrik ügyében ugyanazt láttuk: Ha olyanról van szó, aki a balliberális politikai oldalhoz közeláll, akkor senki sem tiltakozik, senki sem petíciózik... Csak akkor hangos a balliberális oldal, ha általánosságban kell beszélni, és nem az ő politikai értékvilágukhoz közvetlenül kapcsolódó személyről van szó" – mondta Rétvári. 

A kormánypárti képviselők nem kérdeztek rá a zÚj Színházban felmerült zaklatási üggyel kapcsolatos vizsgálatra.

Az azonnali kérdések óráját Csárdi Antal zárta, aki személyes érintettségre hivatkozva kért szót: "most és mindenhol elítélem, amikor visszaélnek, zaklatnak, nőket."  "Máté Gábort is elítélte a színház (itt Csárdi minden bizonnyal Gothárt akart mondani) kitiltották az intézmény területéről is."

"Most marha nagy a szájuk, de amikor az egyik képviselőtársuk kutyáján átesett a felesége, akkor olyan csöndben voltak, hogy szégyen" – mondta Csárdi a vak komondoros fülöpházi videszes politikusra utalva.

"Az új Színházról miért nem beszélnek? A nők elleni visszaélés nem pártpolitikai kérdés." – mondta Csárdi, aki szerint a Fidesz, kihasználva a helyzetet, Gothár ügyét "ráhúznák a teljes színházi világra, megsértve ezzel művészeket és mindenkit, aki ebben a közegben dolgozik, szégyelljék magukat."

(Borítókép: Huszti István / Index)