Fidesz: Technikai hiba miatt nem ment át az ügyészi és bírói béremelés az Országgyűlésben

2019.12.10. 14:51

Furcsa dolog történt a keddi parlamenti ülésnapon: miközben nagyüzemben szavazzák meg a fontosabbnál fontosabb, sokszor kétharmados többséget igénylő törvénymódosításokat, aközben egy Hende Csaba által benyújtott módosítás nem ment át.

A fideszes képviselő módosítója a január elsejei bírói és ügyészi béremelésről szólt, ám a módosító kétharmadot igénylő részének megszavazásakor 29 fideszes képviselő NEM-et nyomott a parlamentben. Így a teljes csomagról szavazásnál már csak tartózkodást nyomtak a kormánypárti képviselők.

A kormánypárti Origo egy rövid írást jelentett meg nem sokkal a szavazás után, azt írták, "az ellenzéki képviselők nem szavazták meg, a Fidesz képviselőinek egy része tévesen szavazott, ezért nem ment át az ügyészi és bírói béremelésről szóló javaslat ma az Országgyűlésben. A kormány ezzel nem ért egyet, ezért házszabálytól való eltérést fog kérni, hogy a bírói és az ügyészi béremelés január elsejétől megvalósulhasson".

Kérdést küldtünk a Fidesz-frakciónak, hogy megtudjuk, mi történt a szavazáskor, miért szavaztak kormánypárti képviselők "tévesen", pontosan milyen módon próbálnak majd eltérni a házszabálytól, hogyan fogják megoldani a dolgot, de a frakciótól csak annyi választ kaptunk:

"A szavazáson technikai hiba történt, azon vagyunk, hogy a béremelés megvalósulhasson."

Információink szerint december 17-én rendkívüli parlamenti ülésnap lesz, valószínűleg akkor szavazzák majd meg a törvénymódosítást.