Piroska
-11 °C
-2 °C

Hajléktalanok üzentek az alkotmánybíróknak

2019.12.10. 17:34

A hajléktalanság büntetése ellen szervezett tüntetést a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Utcajogász Egyesület. Az emberi jogok világnapján a Széll Kálmán téren tartották a demonstrációt, a hajléktalan felszólalók videóban üzentek az alkotmánybíróknak. 

A demonstráció apropóját az adta, hogy az Alkotmánybíróság egy évvel ezelőtti határozatában azt állapította meg, hogy „az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része”. A tüntetést szervezők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy

A NINCSTELENSÉG NEM VÁLASZTOTT ÉLETFORMA, HANEM A TÁRSADALMI KIREKESZTETTSÉG ÁLLAPOTA.

A tüntetés szervezői szerint a hajléktalanok hatósági üldözése értelmetlen és drága. A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a Budapest Intézet kiszámolta, hogy mennyibe kerül a hajléktalanság miatt indított szabálysértési eljárás: ha felmentik a hajléktalan embert, akkor 46 ezer forintba. Ha a maximumot, 60 napos elzárást szabnak ki rá, akkor az adófizetőknek 449 ezer forintba kerül az eljárás és a végrehajtás. Az előbbiből 36 éjjelre lehetne neki szállást biztosítani, az utóbbiból csaknem egy évig.

Mint írtuk , a magyar kormány tavaly októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.