Szinte nincs olyan beruházás, amit ne az ellenzéki képviselő volt férje nyert volna meg Kispesten

2019.12.10. 08:44 Módosítva: 2019.12.10. 09:53

Csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól Somogyi Lászlóné kispesti képviselő volt férjének cége, az Anildia Kft., írja a Hvg.hu.

A kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége, az ellenzék közös jelöltjeként újraválasztott Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt a cégben. A legutolsó pénzügyi beszámoló szerint

2018-ban a vállalkozás nettó árbevétele 138 millió 930 forint volt.

Festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást vállalunk

A cég honlapja szerint számos építőipari területen tevékenykednek, de ezek közül is a festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást, lakásfelújítást emelnék ki. Mint írják,

akár egy szétlakott albérleti szobát kell felújítani, vagy akár a régi családi házát renoválni, dolgozóink munkájának színvonala önmagáért beszél.

A kispesti önkormányzat és az Anildia között 2017-ben júliusban született az első szerződés, amely az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, javítási, korszerűsítési munkáinak elvégzéséről szólt, amelyért bruttó 144 millió forintot kínált a kerület. Szeptemberben jött a következő együttműködés: a cég a Kispesti Rendészeti Központot bruttó 1,25 millió forintért hozta rendbe.

Novemberben aztán felpörögtek az események, nagyjából hetente szerződött az önkormányzat valamire Somogyi cégével:

  • november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért,
  • november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért,
  • november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

A polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek három céggel:

  • 2017. július 14-én: az ATROX-Mérnök Kft. a beruházás nettó értékének 4 százalékáért,
  • 2017. szeptember 4-én: a Compassion Kft. 35 millió 467 ezer 498 forintért,
  • 2017. november 10-én: az Anildia Kft. 1,9 millió forintért.

A felsorolásban szereplő Compassion Kft. azért érdekes, mert a 24.hu beszámolója szerint ez az a vállalkozás, amely papíron az Anildia Kft.-hez kötődik, és korábban megnyerte a kerületi egészségügyi intézet felújítását. Ezt az MSZP-ből időközben kizárt kispesti önkormányzati képviselő, Lackner Csaba is emlegette az egyik kiszivárgott hangfelvételen. Úgy fogalmazott, hogy „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását”. Tavaly januárban a Compassion cég lett a befutó azon a közbeszerzésen is, amelyet a kispesti önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására írtak ki 200 millió forint értékben. Később a a Harmat Kert Kft.-vel közösen ez a cég rendezhette a kispesti Kossuth teret és környezetét nettó 228,6 millió forintért. 

A kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vamüsz)  is bőkezű volt Somogyi cégével.  2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett a cégnek egy Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a Vamüsz iroda emeleti konyhájának átalakításáért, illetve 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.

A lap az ügyben kereste Gajda Péter kispesti polgármestert, de kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ. 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Gajda Péter kispesti polgármester az Indexnek azt írta, hogy „válaszait a  Hvg.hu szerzőjének még a cikk megjelenése előtt, a leggyorsabban, ahogy lehetett a  tegnapi napon elküldte”. Ebben az állt, hogy

minden 10 millió forintot meghaladó szerződések ügyében a Vállalkozásba Adási Munkacsoport, közbeszerzési értékhatár felett pedig szakbizottság dönt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és nem a polgármester.

„A megjelölt időpontokban két külön tevékenységre, a kazánház felújítására, valamint ezen munkákhoz kapcsolódó műszaki ellenőri, szakértői feladatokra kötöttünk szerződést jogszabályi előírások szerint.”