Orbán elismerte, hogy van fideszes érintettség a Boldog István-ügyben

D  YT20191210060
2019.12.10. 15:33

Csányi Tamás jobbikos képviselő a parlamentben Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában kérdezte. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni. Az ügyben 4 embert már letartóztattak, egy nyomkövetőt kapott. A letartóztatottak között egy közbeszerzések lefolytatásáért felelős cég vezetőjén túl ott van a fideszes országgyűlési képviselő, Boldog István jobbkeze, Fehér Petra is. Csányi ezzel kapcsolatban tett fel kérdést a miniszterelnöknek. 

A jobbikos politikus elmondta, hogy a Fidesz frakciójában itt ül az a Farkas Flórián, akinek a nevéhez kötődő foglalkoztatási programmal kapcsolatban az OLAF már egy éve megküldte, hogy vádemelést javasol, szintén itt ül az a Simonka György, akinek "lassan az egész családját költségvetési csalással vádolja az ügyészség", és itt ül Boldog István is, akinek jobbkeze most került előzetes letartóztatásba többek között hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Majd feltette a kérdést, hogy Orbánék megkérdezték-e Boldog Istvánt, hogy mit szól ehhez a vádakhoz.

Orbán a válaszában azt mondta, a legfőbb ügyészséget lehet kérdezni ezzel kapcsolatban, a kormány nem jár el büntetőügyekben, a kormánynak nincsen hatásköre ilyesmiben. A bűnüldöző szervek teszik a dolgukat, és a jobbikos politikus által felsorolt ügyek is azt mutatják, hogy tényleg így van. 

"Amint az ügyet lezárták, tudni fogjuk, mi a valóság"

- mondta Orbán.

Csányi erre elmondta, örül, hogy a hatóságok végzik a dolgukat, de mivel Boldog István fideszes képviselő, és a letartóztatott Fehér Petra is fideszes megyei képviselő, volt megyei közgyűlési alelnök, ezért elvárná, hogy mondjon valamit a Fidesz. 

Orbán a válaszában elmondta, "szemmel látható következményei vannak, hogy a Jobbik összeállt a volt állampárttal": Magyarországon polgári demokrácia van, a kormány nem nyomoz, nem folytat büntetőeljárást, az Alkotmányban pontosan szabályozott rendben zajlik minden - mondta. 

"Hogy az érintettek között vannak fideszesek is? Igen"

- mondta a miniszterelnök. Majd hozzátette, hogy folyamatban lévő ügyekben jobbikos politikusok is vannak, akik érintettek, csak "én nem teszek fel ilyen kérdéseket". De ha már korrupcióról és morális kérdésekről van szó, mondta Orbán, akkor elmondaná, hogy a Jobbik az egyetlen párt, amit nyilvánvalóan megvásároltak, üzletemberek befolyása alá került, és a pártelnöknek még a közéletből is el kellett menekülnie. 

Hétfői cikkünkben azt mutattuk be, hogyan működhetett az irányított pályázási rendszer, kinek, milyen szerepe lehetett az ügyben. Úgy néz ki, az egész pályázati rendszert olyannyira nem bízták a véletlenre, hogy a tervezéstől a kivitelezésig, minden pontján megmondták a polgármestereknek, hogy kivel kell, kivel fogják csináltatni. Már amennyiben szeretnék, hogy tényleg nyerjenek, és tényleg megvalósuljon a projekt.

A független képviselő Hadházy Ákos arról beszélt, információi szerint egyértelműen érintett Boldog István is, és úgy írta le a dolgot, hogy:

egyértelműen róla van szó, lényegében megzsarolta a választókerületének polgármestereit, hogy csak az kaphat európai uniós forrásokat (...), aki hajlandó az általa megnevezett, az általa preferált cégeknek munkát juttatni.

Az ügyben történt ügyészségi és bírósági aktusok nagyjából ennek a menetnek a szereplőit érintik. 

De mégis hogyan mentek a dolgok ezekkel a pályázatokkal? Boldog István választókörzetének településeit járva több forrás is megerősítette, hogy a most futó TOP-os pályázatok elején, a pályázási szakaszban a kétpói polgármesteri hivatalba rendelte a képviselő Fehér Petrán keresztül a polgármestereket. Fehér Petra - elmondásuk szerint - mindenkitől elkérte a telefont, amit egy másik helyiségbe vitt, majd Boldog minden polgármesterrel egyeztetett arról, hogy mire pályázzanak, mit fognak megnyerni, és mi az, amit biztosan nem fognak tudni megnyerni.

Azt is több forrásból hallottuk, hogy volt olyan, amikor a cserkeszőlői fürdő termálvizes medencéjében kellett találkozni Boldoggal, aki Fehér Petrával várta az érkező településvezetőt, hogy egy szál fürdőruhában, nyugodtan – telefonok nélkül – beszélhessék meg, hogyan is kellene a TOP-os pályázatokhoz hozzáállnia a polgármesternek, hogy aztán mindenki jól járjon.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)