Ferihegyi zajról és büdös csatornákról panaszkodtak Karácsonynak

DMARC20191211009
2019.12.11. 19:07 Módosítva: 2019.12.12. 00:10
Telt ház volt szerda este a fővárosi Városháza dísztermében, Karácsony Gergely első főpolgármesteri meghallgatásán.

Majd leszakad a plafonom

– panaszkodott egy hölgy Karácsony Gergelynek a reptér okozta zajról, amihez sokan csatlakoztak a főváros idei közmeghallgatásán, ahol a budapestiek közvetlenül a városvezetőknek mondhatták el a problémáikat. Hozzátette: este 10 és reggel hat között egyszerűen nem lehet élni a Ferihegyre tartó repülőgépek zajától. Volt tiltakozó, aki molinón követelt élhető környezetet.

Karácsony válaszában elmondta, hogy januárban összehívja az érintetteket – a kerületeket, a Budapest Airportot, civil szervezeteket –, és megkezdik az egyeztetést a lehetőségekről: mindent megtesznek, hogy Budapest ne legyen felszállópálya.

A résztvevőknek ez nem volt elég:

Ne tárgyalgasson most már, itt tenni kell valamit! Nem tudunk aludni, rázkódik a házunk, katasztrófahelyzet van!

– szólították fel a főpolgármestert.

Sok kérdés érkezett a városligeti beruházásokról, Karácsony ezeket egy csokorba gyűjtve úgy válaszolta meg, hogy a kérdésről döntött a fővárosi közgyűlés, amiről tájékoztatta a kormányt. A döntés lényege, hogy új építkezésbe már ne kezdjenek a területen.

A római-parti gát ügyében is sokan keresték a főpolgármestert. Erről elmondta, hogy a területen változtatási tilalmat rendeltek el, zajlik a dunai-partépítési szabályozás. Hozzátette: szeretnék megoldani a védekezést, ennek érdekében széles körű egyeztetést kezdeményeznek.

Egy panaszkodó szerint Budapesten bizonyos időszakokban

büdös van, büdösek a csatornák.

Ezt Karácsony Gergely is elismerte, és közölte, hogy a Csatornázási Művek úgynevezett bűzzárakat helyez el ilyenkor, jelenteni kell nekik a pontos helyszíneket.

Egy felszólaló 11 ezer aláírást gyűjtött össze a XIII. kerületi Szent István-szobor elhelyezése érdekében, mint mondta, nemcsak a fővárosból, hanem az ország más részeiből, és külföldről is jelentkeztek támogatók. Ezt a 11 ezer embert szembe köpni nem lehet, ezért a főváros haladéktalanul változtasson döntést a szobor ügyében. Karácsony a felvetésre úgy válaszolt, hogy nem arról szól a vita, hogy legyen-e szobor a Szent István parkban, hanem hogy mennyire zavarná a parkhasználatot. Megnyugtatólag hozzátette: lesz olyan megoldás, ami megfelel mindenkinek.

Egy másik felszólaló egyenesen azt követelte, hogy

nyolcezer budapesti közterület elnevezését kell felülvizsgálni a Szent Korona elve alapján,

mert 1944 után szinte minden utcát törvénytelenül neveztek el.

Kérdés érkezett, mi lesz a fonódó villamos 2. ütemével. Karácsony erre elmondta, hogy a meghosszabbítás tervei elkészültek, igaz, a Kopaszi-gát mellett fejlesztő ingatlanos cég készítette el őket. A tervekről még szakmai vita van, de a főpolgármester szerint reális, hogy ebben a ciklusban megvalósul a déli meghosszabbítás.

Szó esett a 14-es, valamint a 47-49-es villamos összekötéséről is, amiről az összegyűltek megtudhatták, hogy a 3-as metró felújításának ideje alatt nem lehet megcsinálni, mert túl nagy forgalmi káoszt okozna. A főpolgármester szerint jobb lett volna fordítva, azaz előbb a villamos, utána a metrófelújítás, de ezt az örökséget kapták.

Az írásban feltett kérdésekre a főpolgármester egyenként, részletesen, írásban is válaszol az érdeklődőknek.

(Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén a budapesti Városházán 2019. december 11-én. Mellette balról Kiss Ambrus, a fővárosi pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata (MSZP), a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, jobbról Számadó Tamás főjegyző. / Fotó: MTI / Mónus Márton)