Egy újabb kutatás szerint a budapestiek kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet

2019.12.11. 23:15 Módosítva: 2019.12.11. 23:16

A Városliget Zrt. megbízásából készített közvélemény-kutatást az Inspira Research Group a Városliget felújítását szolgáló Liget Budapest Projektről – írja az MTI. A kutatás szerint a felújításra vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75 százalékuk szerint pedig a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát.

A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán. Az interjúk során először elmagyarázták a résztvevőknek, hogy miről van szó, mik a jelenlegi tervek, majd csak ezután alkothattak véleményt a megkérdezettek. 

Az Inspira Research Group kutatása szerint a megkérdezettek

  • 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe úgy, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontottak vagy parkolók helyén építik fel;
  • 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják a projekt keretében felépítendő új épületek;
  • 72 százaléka szerint a Liget Budapest Projektben tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene;
  • 75 százaléka szerint a megújított zöldterületekkel, az új játszóterekkel, valamint az új kulturális intézményekkel kiegészülő Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa azt mondta, hogy ez a kutatás azt bizonyítja, hogy amennyiben a Liget-projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg a budapestieket, akkor a döntő többségük egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását.

Nemrég a Závecz Research is készített egy felmérést a témában, ami nincs egészen összhangban a jelenlegivel. A Závecz kutatása szerint a fővárosiak 62 százaléka szerint le kellene állítani a Liget-projektet, és közparkként használni a Városligetet.