Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Áder visszaküldött egy jogszabályt az Országgyűlésnek, hogy kijavítsa a Fidesz technikai hibáját

2019.12.12. 12:22

Az államfő több ponton nem ért egyet az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő, az Országgyűlésben kedden megszavazott jogszabállyal, ezért megfontolásra visszaküldte azt a törvényhozásnak, írja az MTI. Áder János három pontban fogalmazta meg kifogásait:

  • a javaslat vitája során több, megalapozott kifogás fogalmazódott meg, amelyeket a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata kívánt orvosolni, ezt azonban nem fogadta el a parlament.
  • az elfogadott törvény számos pontatlan megfogalmazást, ellentmondásos rendelkezést tartalmaz, és ebben a formájában nem illeszkedik a hatályos jogrendszerbe.
  • a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

Valójában arról van szó, hogy a Fidesz-KDNP visszaküldette az államfővel a jogszabálycsomagot, hogy így még idén, egy rendkívüli parlamenti ülésen szavazhassanak újra arról a módosító javaslatról, amelyet a kormánypártok szerint csak "technikai hiba" okán, véletlenül nem szavaztak meg.

Megírtuk, a Fidesz–KDNP „elrontotta” a bírói fizetésemelésekre vonatkozó javaslat szavazását, így amennyiben azt akarják, hogy januárban végrehajtható legyen a kormány által már bejelentett béremelés, rendkívüli parlamenti ülésnapot kell tartani.

A KORMÁNYPÁRTOK KEZDEMÉNYEZNI IS FOGJÁK EZT, ÉS INFORMÁCIÓINK SZERINT VÁRHATÓAN DECEMBER 17-ÉN ÜLNE ÖSSZE ÚJRA A HÁZ.

A Fidesz technikai hibának nevezte korábban, hogy kedden, a zárószavazásoknál, a bírói bérre vonatkozó, eredetileg Hende Csaba által benyújtott módosító kétharmadot igénylő részének megszavazásakor 29 fideszes képviselő nemet nyomott, így a teljes összegző módosító csomagról szavazásnál már csak tartózkodást nyomtak a kormánypárti képviselők, míg az eredetileg benyújtott kormányjavaslat átment. Ha ezt nem szavazzák meg újra a jövő héten rendkívüli ülésen, akkor a bírók nem kapnak fizetésemelést januártól.

Érdekes ugyanakkor, hogy Ádernek a törvényjavaslatot érintő hazai és nemzetközi aggályokkal kapcsolatban nem merült fel tartalmi kifogása a járási hivatalokról elnevezett, valójában a teljes bírósági rendszert átalakító, többek szerint annak függetlenségét fenyegető törvénycsomag vizsgálata során.