Elkészült a képviselők új irodaháza, amit föld alatti folyosó köt össze a Parlamenttel

2019.12.12. 15:17 Módosítva: 2019.12.12. 15:44

Egy év csúszással, de elkészült a Kossuth téren az új országgyűlési irodaház. Az új épületet Szabad Györgyről, az első szabadon választott országgyűlés elnökéről nevezik el.

Ide fognak átköltözni a  Széchenyi rakpart 19. szám alatti, Fehér Házként emlegetett épületből a képviselők irodái, illetve az országgyűlési irodák. Az Országgyűlés sajtóirodája a Világgazdasággal azt közölte: már zajlik az épület átadás-átvétele.  Az épületet  az Országházzal egy föld alatti alagút köti össze.

Ezen a helyen eredetilegMűszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének 1973-ban épült székháza (MTESZ) állt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az épület szerkezete megmarad, de az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy a metróállomással egybeépült, műszakilag elavult épület tartószerkezete a vártnál is rosszabb állapotú volt, mivel a talajvíz rendszeresen elöntötte a pincét.

Ezután született meg a döntés a bontásról, és egy teljesen új épület megépítéséről. Az épület homlokzatát Hültl Dezső 1928-ban készített tervei alapján építették meg (amely annak idején ezen a telken nem készült el), belül viszont 21. századi a kialakítása.

A Napi.hu azt írja: az épületet a Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó többségi érdekeltségében lévő Market Építő Zrt. építette. A szerződés értéke 11,7 milliárdról 13,9 milliárd forint plusz áfára nőtt, az épület átadását korábban 2018 második felére, majd 2019 januárjára tervezték.      • Hírek
  • Árfolyam