Gulyás–Karácsony: Új helyet kaphat a szuperkórház, késhet az Alagút felújítása

D NOE20191212030
2019.12.12. 18:00

Az atlétikai világbajnokság és a ferencvárosi diákváros ügyében egyetértés körvonalazódik, a hidak és a szuperkórház helyét még keresik, a Városliget ügyében megmerevedtek az álláspontok a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülésén.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével hét témát tárgyalt meg csütörtökön a kormány és a főváros egyeztetési grémiuma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

Mint az ülés utáni sajtótájékoztatón kiderült:

  • Az atlétikai vébé kapcsán egyetértés van, a kormány támogatja a fővárosi közgyűlés által meghatározott kritériumokat, van forrás a programban például a fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztésére, mondta Gulyás Gergely. Karácsony Gergely hozzátette, megegyeztek, hogy atlétikai centrum épül, ami a vébé után a tömegsport helyszíne is lesz, kap a főváros 50 milliárd forintot egészségügyre és csepeli zöld fejlesztés lesz.
  • A Déli Városkapu – Budapest Diákváros, Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark városépítő fejlesztés ügyében is csak részletkérdésekben vannak viták, jelentették ki.
  • A kórházstop feloldásáról azonban nem beszélhetünk, mondta Gulyás Gergely. A főpolgármester viszont közölte, hogy a főváros örül az új centrumkórháznak, annak is, hogy a beruházás a János-kórház felújítását nem fenyegeti, de a kormány által tervezett helyszínt  tömegközlekedés szempontjából rossznak tartják. Ezért a két fél megvizsgálja a következő hónapokban, milyen egyéb területek jöhetnek szóba, szó volt arról is, hogy a főváros saját telkeket ajándékozna a célra a Kelenföldi pályaudvar mellett. 
  • A Galvani híd ügyében további szakmai viták lesznek, hogy megelőzze-e a délebbi Albertfalvai híd építése, de mint Karácsony mondta, nincs kőbe vésve a fővárosi álláspont. Hozzátette: fontos érv a Galvani híd mellett a belváros autóforgalmának csökkentése, megvizsgálják hogy szolgálhatná ezt a legjobban, ezért elnapolták a döntést az ügyben.
  • A Lánchíd felújításának sürgősségében egyetértettek a felek. Gulyás közölte, hogy az a forrás, amiben Tarlós Istvánnal korábban megállapodtak, továbbra is rendelkezésre áll. Mivel azonban ez a pénz úgy tűnik, kevés lesz, és a fővárosnak nincs pluszforrása, Karácsony szerint elképzelhető, hogy a Alagút felújítását későbbre tolják. 
  • A városligeti beruházások tekintetében viszont nem közeledtek az álláspontok: Gulyás közölte, hogy az összes tervbe vett épületet szeretnék megépíteni, Karácsony pedig kijelentette, hogy a fővárosi közgyűlés úgy döntött: a megkezdett építkezéseket fejezzék be, de újakba már ne kezdjen a kormány. (Ez három plusz épületet érint: a Nemzeti Galériát, az Innováció Házát, és a Városligeti színházat.) Karácsony elismerte, hogy a főváros ugyan nem tudja ezeket leállítani, de ígéretet kaptak, hogy amíg a fővárosnak ez az álláspontja, addig a kormány nem kezdi el az építkezést.

Végül szó volt arról is, hogy a városligeti Biodóm befejezéséhez is szükség lenne még pénzre. Gulyás ez ügyben elmondta, hogy egyszer már adott a kormány erre a beruházásra 18 milliárd forintot pluszban, remélik, hogy a mostani problémát megoldja a főváros maga.

Karácsony szerint megörökölték a helyzetet az előző városvezetéstől, jelentős összeg hiányzik a befejezéshez, amire szintén nincs pénze a fővárosnak. A munkákat jövő márciusig tudják fizetni, addig megoldást kell találni arra, hogyan legyen a folytatás.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)