Határidőre nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem minden klinikája

BJASZ20171024011
2019.12.12. 04:53

A december 31-i határidőre nem tudják átköltöztetni a budai Kútvölgyi Klinikai Tömbből a Semmelweis Egyetem mindegyik klinikáját Pestre. Az intézmény a biztonságos betegellátás érdekében döntött úgy, hogy a III. számú Belgyógyászati Klinika, a hozzá kapcsolódó intenzív, illetve labordiagnosztikai háttér, valamint a telephelyhez tartozó gyógyszertár és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyelőre Budán marad, amíg az egyetem pesti kampuszán nem készül el minden fejlesztés a részlegek befogadására, közölte az Index kérdésére a Semmelweis Egyetem.

December 31-ig csak a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a Családorvosi Tanszék költözik át. Az egyetem cáfolta, hogy a problémák miatt menesztették volna a Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatóját.

A Semmelweis Egyetem klinikái Budapesten eléggé szétszórtan helyezkednek el. Többségük az egyetem oktatási épületeihez közel Pesten, a VIII. kerületben található, de Budán is több intézet működik. Az összesen 6 milliárd forintos Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében az egyetem Budán működő klinikáit fokozatosan Pestre költöztetik, hogy azok földrajzilag is közelebb legyenek egymáshoz. A Szent János Kórházban működő Pulmonológiai Klinikát például már a nyáron áttelepítették a VIII. kerületi Tömő utcában felújított épületbe. Az Indexhez ugyanakkor olyan információk jutottak el, amelyek a budai Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő részlegek átköltöztetésével kapcsolatos problémákat taglalták.  

Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) I. sz. Szemészeti Klinika épülete a Mária utcában
Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) I. sz. Szemészeti Klinika épülete a Mária utcában
Fotó: Google Street View

A tervek szerint december 31-ig több klinikát is át kellett volna költöztetni Pestre a budai Kútvölgyi kórház területéről, de számos szervezési probléma akadt. Az Indexhez eljutott információk szerint a felkészülés nem haladt megfelelően, és ellentétek alakultak ki a Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatósága és Kútvölgyi Klinikai Tömb költözésével megbízott kancellári biztos között. 

A Kútvölgyiben lévő egyetemi egységekben még 350 fős személyzet dolgozik, melyből közel 60 ember a gazdasági területen lát el feladatot. December 11-én hiába tartott tájékoztatót Hankó Balázs és Szabó Attila rektorhelyettes, valamint Mészáros István kancellári biztos, egyértelmű és megnyugtató válasz nem hangzott el arról, hogy a Kútvölgyiben lévő klinikák üzemeltetését végző tömbigazgatóság munkavállalói december 31. után hol fognak dolgozni.

Az Indexnek elküldött levélben számos problémát sorolnak fel a költözéssel kapcsolatban. A II. sz. Sebészeti Klinika esetében még műtőasztal sincs, és legkésőbb 2020 júniusára ígérték a beszerzést. A III. sz. Belgyógyászati Klinikán nővérhiány miatt kellett lezárni egy szárnyat, nincs megfelelően előkészítve az intenzív osztály és a labordiagnosztika átköltöztetése sem. Elvinnék viszont a gyógyszertárat a Kútvölgyiből, ezzel viszont ott hagynák a 120 ággyal rendelkező belgyógyászatot, valamint a szakrendelőben megforduló több száz beteget, akik a speciális készítményeket eddig csak ott tudták beszerezni. A levél szerint hiába jelezte ezeket a problémákat a Kútvölgyi Klinikai Tömb igazgatója, aki szerint ezzel a biztonságos betegellátás is veszélybe kerülhet, végül őt érték munkaügyi retorziók, és - legalábbis a levél szerint - felmentették őt a munkavégzés alól.

A Semmelweis Egyetem sajtóosztálya részletes kérdéseinkre részletes válaszokat küldött az ügyben:

  • Nem igaz, hogy a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb tömbigazgatóját december 10-én menesztette az egyetem, csupán az intézmény vezetése arra hívta fel a figyelmét, hogy a saját hatáskörébe tartozó feladatokat határidőre végezze el.
  • A Semmelweis Egyetem klinikáinak Kútvölgyi Klinikai Tömbből való áthelyezéséről egy 2018. december 13-i kormányhatározat (1672/2018.) rendelkezett 2019. december 31-i hatállyal. A biztonságos betegellátás szem előtt tartásával első lépésben a megadott határidőig csak a következő intézmények költöznek át az egyetem erre a célra felújított pesti kampuszainak területére: a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Kútvölgyi telephely egy része, valamint a Családorvosi Tanszék.
  • Egyelőre nem költözik, hanem átmenetileg továbbra is a Kútvölgyi Tömbben marad január 1. után is a III. számú Belgyógyászati Klinika, valamint a munkájához szükséges intenzív, illetve labordiagnosztikai háttér, továbbá a telephelyhez tartozó gyógyszertár, és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kútvölgyi telephelye, amíg a Semmelweis Egyetem pesti kampuszaiban már folyamatban lévő, jobb infrastruktúrát nyújtó fejlesztések be nem fejeződnek. A tervek szerint a pszichiátriai klinika Kútvölgyiben lévő részlege a Szent Rókus Kórházba kerül majd át (emellett megmarad a pszichiátriai klinika, VIII. kerületi Balassa utcai épülete is). Erről a Semmelweis Egyetem vezetése a biztonságos betegellátás érdekében egyeztetett a fenntartóval, az egészségügyért felelős államtitkársággal és az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, valamint az Észak-Közép-budai Centrumkórház vezetőivel.
  • Az érintett klinikák továbbra is változatlan kapacitással és területi ellátási kötelezettséggel működnek. A költözés a klinikák és az érintett tanszékek napi folyamatos és biztonságos betegellátó és oktató munkáját nem veszélyezteti.
  • A Kútvölgyi Klinikai Tömb szakmailag kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársai változatlan létszámban, megújult munkahelyi körülmények között folytathatják tevékenységüket. A Semmelweis Egyetem az érintett egységek áthelyezésére, valamint a fogadó épületek felújítására és az eszközpark fejlesztésére 2,8 plusz 1,2 milliárd forintot kapott, közölte az egyetem. 

(Borítókép: A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 1898-ból származó épületei a főváros XII. kerületében. Mögötte a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar III. sz. Belgyógyászati Klinika épületegyüttese. / Fotó: MTI / Jászai Csaba)