Piroska
-11 °C
-2 °C

Bocsánat, megszűntek a polgári körök?

2019.12.13. 16:09

10 éves lett a kormánypárti CÖF-CÖKA, ennek kapcsán interjút készített a Demokrata nevű kormánypárti hetilap a szervezet vezetőjével, Csizmadia Lászlóval. A hazai támogatásaira büszke szervezetet - amely az állami tulajdonú MVM-től csak 2016-ban közel félmilliárd forintot kapott, de még a brüsszeli Soros-ellenes tüntetésüket is az állami cég fizette - első embere pedig megengedett magának néhány kritikát a fideszes politikával kapcsolatban.

Miután a Fidesz elveszítette Budapestet, illetve hét nagyváros vezetését, most még inkább felértékelődik a "valódi civil" erő jelentősége, veti fel a lap újságírója, amire Csizmadia azt válaszolja, ők természetesen fel vannak készülve, majd a következő párbeszéd következik

Csizmadia: Tény, hogy a polgári körök megszűnése...

Demokrata: Bocsánat! Megszűntek?

Csizmadia: Igen. A CÖF igyekezett átvenni a civil front egészét. Szerintem eredményesen.

A rácsodálkozás talán annak szól, hogy nem nagyon volt ez kimondva így eddig, de kétségtelenül nem új, hogy felvetődik a fideszeseknél, hogy szükség lenne azokra a körökre: legutóbb egy kormánypárti publicista írt arról novemberben, hogy hiába műveltek csodát a polgári körök, 2010 után Orbánék el is felejtették azokat; "már nem volt kíváncsi rájuk a politika. Kinőtte őket. Levetette, mint egy megunt ruhát" - írta, és hozzátette, újra kellene szervezni.

A CÖF-vezető ezután arról beszél, hogy sok helyen azt látja, hogy hiába dolgoznak azon, hogy konzervatív politikusok vezessék a településeket, sok helyen épp az a tendencia, hogy balliberális váltja a konzervatív vezetést. Ők rengeteg levelet kapnak, főleg kisvárosokból, falvakból, és úgy látja, az önkormányzati választás eredménye egy hosszabb folyamat következménye. A kérdésre, hogy elsősorban kinek kell itt tükörbe néznie, Csizmadia azt mondja, elsősorban a vesztes polgármestereknek:

nem menthetem fel őket. Jól működik a kormány, szép eredményeket ér el gazdasági téren, szilárd nemzetpolitikát és külpolitikát folytat. Na most, ha valaki öt- vagy kilencévnyi bizalmat kapott eddig a helyi szavazóktól, de ezúttal nem választották meg újra, akkor annál komoly hibák lehettek.

Szerinte pedig ezeknek a polgármestereknek lett volna ideje közel kerülni a közösséghez, amihez "megkapta a kormány kiugróan bőkezű háttértámogatását" is. 

A lap rákérdez, hogy miután az első Békemenet mentette meg "a második Orbán-kormányt és a strasbourgi kihallgatásra rendelt miniszterelnököt is", miért nem ismételték meg. Csizmadia azt mondja erre, hogy ő bizony jól érezte, hogy kellett volna a választás előtt egy újabb Békemenet, de hogy miért maradt el:

talán azért, mert bizonyos kényelmi szempontokból és a közvélemény-kutatások eredményeiből kiindulva a legtöbben azt gondolták, nincs rá szükség.

Csizmadia szerint több mint jogos a felvetés, hogy a konzervatív politikai elit, ideértve a polgármestereket, kissé eltávolodtak a társadalom egyszerű tagjaitól. Ők is erről kapnak leveleket, hogy rutinszerű lett az önkormányzati munka, 

nem egy városban vagy településen eltűntek a polgármesterek és a képviselők, hónapok teltek el anélkül, hogy a körzetükben jártak volna

A lap szerint talán épp a polgári körök hiányoztak, mire Csizmadia úgy válaszol, kezdődjön önkéntes szerveződés kis kerekasztalok alakítására, amelyek helyi és országos kérdéseket is megvitatnak.