Kő, papír, ollóval döntötte el a fiatal rablóbanda, hogy kinél legyen a fegyver

2019.12.13. 12:08

Bandázás és iszogatás közben ötletelgettek a lehetséges pénzszerzési módokról azok az egyébként jó családi hátterű fiatalok, akik egy hónap alatt nyolc helyszínen összesen tizenegy embert támadtak meg a Gellérthegy és a Feneketlen-tó környékén. A fiúk a támadások előtt 

kő, papír ollóval döntötték el, hogy kinél legyen a fegyver,

és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű. Azt remélték, hogy ezek a személyek emiatt később úgysem tesznek majd feljelentést. Az ötfős bandából két fiút végül december 11-én, rablás közben fogtak el a nyomozók, közölte Dócs András, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályának vezetője.

A fiúk először november 7-én, a Gellérthegyen raboltak ki két felnőttet, két héttel később, november 21-én este ugyanazzal a módszerrel a Feneketlen-tónál támadtak meg ismét két embert. Arcukat sállal takarták el és a gázriasztó fegyverrel követelték áldozataiktól az értékeiket, majd elmenekültek a helyszínről.

Később kiderült, hogy egy nappal korábban, tehát november 20-án, szintén a Gellérthegyen támadtak meg és raboltak ki egy fiatal párt, akik éppen először randiztak. Ők a támadás után nem tettek azonnal feljelentést, otthon a szüleiknek mesélték el, mi történt, így jutott a rendőrség tudomására az eset

– mondta a sajtótájékoztatón Dócs András.

A rendőrök a három, kísértetiesen hasonló rablás után portyaszolgálatot szerveztek, vagyis azokon a területeken, ahol korábban az elkövetők rabolhattak, megnövelték a civil ruhás rendőrök számát. Ennek ellenére még két rablás történt, az egyik alkalmával pedig egy vétlen lövést is leadtak a rablók. A vallomásokból kiderült, hogy a fegyver akkor azért sült el, mert az egyik fiú ujjai a hidegtől teljesen elgémberedtek, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

December 11-én, szerdán a rendőrök megint a Gellérthegyen dolgoztak, és 19 óra után nem sokkal „két gyanús alakra figyeltek fel, akik egy kerítés mögött tűntek el”. Nem sokkal később a nyomozók kiabálást hallottak, és azonnal a hang irányában kezdtek rohanni. A támadók menekülés közben egyszer még az áldozatuk irányába is lőttek, de a rendőrök végül elfogták őket. 

„Bicskát, kesztyűket, sálat és egy gázriasztó fegyvert találtak náluk. Mindketten mindenre kiterjedő, részletes beismerő vallomást tettek és másik három társukat is megnevezték, akiket a rendőrök szintén elfogtak” – mondta Dócs András, ezredes. 

Kiderült, hogy a 14-16 éves fiatalemberek barátok, és ismerősök révén találtak egymásra. Jó családi hátterű diákok, akik közül van, aki egyházi iskolába járt, másnak az édesapja sebész-orvos. Egy hónap alatt 120 ezer forintot és több műszaki cikket is raboltak, a pénzt pedig általában ételre, italra és cigarettára költötték, de a vallomások szerint előfordult, hogy még egymást is átverték, a megszerezett pénzzel ugyanis egymásnak sem számoltak el rendesen.

A BRFK fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntettével gyanúsítja őket. Négy fiút őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat, ötödik társuk viszont az eljárás alatt szabadlábon védekezhet.