Megbüntették a Gozsdu udvar bizonsági szolgálatát diszkrimináció miatt

2019.12.13. 18:58 Módosítva: 2019.12.16. 17:10

Hivatalosan bebizonyosodott, hogy 2018 októberében diszkrimináció történt a Gozsdu udvarban – közölte az aHang. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatot hozott, és megbüntette a biztonsági szolgálatot ellátó céget, amiért megtagadták a 12 főből álló, nemzetközi roma delegációtól a belépést. Az EBH megtiltotta, hogy a jövőben megkülönböztessék a látogatókat származásuk miatt.

Két eljárás indult tavaly október óta, Kiss Márió képviseletét az aHang által felkért jogász látta el.

A szervezet szerint Kiss Márió ügyének győzelme az EBH előtt a Gozsdu udvar biztonsági szolgálatával szemben indított eljárásban annak is köszönhető, hogy sokan aláírták, terjesztették a „Gozsdu, engedj be” petíciót. 

Az első eljárást az EBH megszüntette, mert az egyetlen fellelhető cég jogilag nem volt felelősségre vonható. Azt írják, a mai napig tisztázatlan, hogy ki a felelős az udvar üzemeltetéséért.

Mivel a jogsértéstől számított egy éven belül lehet indítani új eljárást, júniusban egy újabb panasszal kérte Kiss Márió, hogy vonja eljárás alá az EBH a társasházakat üzemeltető céget és egy biztonsági céget is.

A meghallgatások során kiderült, hogy a passzázson a bejáratok őrzését az Iman Sec. Kft. végzi, a cég alkalmazottai akadályozták meg 2018 októberében, hogy a nemzetközi delegáció belépjen a Gozsdu udvar területére. A második eljárás 2019. júliusában indult, a szeptemberi meghallgatást követően a cég nem kommunikált érdemben többé, így a hatóság december 7-én jogerősen megállapította, hogy az Iman Security Kft. Kiss Márióval szemben roma nemzetiséghez tartozásával és bőrszínével összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és köteles félmillió forint bírságot fizetni.