Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Hiába cuki az őzgida, ha hazaviszi háziállatnak, az lopás

2019.12.14. 12:54

A rendőrségre 2019. október 20-án érkezett bejelentés arról, hogy Borszörcsökön egy családi ház melléképületében egy nő két őzet tart - írja a Police.hu. A helyszínre érkező rendőrök az ingatlan udvarán megtalálták az állatokat, majd az ott lakó 45 éves nőt előállították az Ajkai Rendőrkapitányságra, és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

1 416
Fotó: Police.hu

A nő a rendőrségen beismerő vallomást tett, elmondta, hogy 2019 májusában a családi háza mögötti erdőnél találta a két őzgidát, amelyek a fűben feküdtek. Hazavitte azokat, és otthona udvarában nevelte hónapokon keresztül.

A két őzet a nyomozók lefoglalták, majd visszaadták az illetékes vadásztársaság képviselőinek. 

A rendőrség kiemeli, hogy ha magányos őzgidát talál valaki, akkor érdemes tudni, hogy az állatok valószínűleg nem betegek, nincs szükségük segítségre, nem kell őket megmenteni.

Talán még ennél is fontosabb, hogy ne nyúljunk az állathoz, de lehetőleg nagyon a közelébe se menjünk, mert ezzel viszont lassú éhhalálra lehet őket ítélni. Ilyenkor a gidán és környezetén rajta marad az ember szaga, ezért az anyja már nem fogja elfogadni. Ha úgy látják, hogy mindenképpen segítségre van szüksége, értesítsék az illetékes vadásztársaságot vagy erdőgazdaságot.