Kedden rendkívüli parlamenti ülésen döntenek a bírói béremelésről

2019.12.15. 23:20

Hivatalosan kezdeményezte a kormány, és már napirendje is van a keddi rendkívüli parlamenti ülésnapnak, ami azért vált szükségesség, mert a Fidesz-KDNP elrontotta a bírói fizetésemelésekről szóló törvénymódosítás egyik szavazását a múlt héten. Áder János vélhetően emiatt a malőr, nem pedig alkotmányos aggályai miatt küldte vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek a múlt hét végén.

Amennyiben kedden sikerül megszavazni a jogszabályt, a bírói kar fizetése első körben az ügyészekkel azonos mértékre emelkedik, noha az érdekvédelmi szervezetek szerint az emelés módja így is megkérdőjelezhető, hiszen a bírósági vezetők sokkal nagyobb arányban részesülnek a pluszpénzben, mint az ítélkező bírók.

Megírtuk, a Fidesz–KDNP „elrontotta” a bírói fizetésemelésekre vonatkozó javaslat szavazását, így amennyiben azt akarják, hogy januárban végrehajtható legyen a kormány által már bejelentett béremelés, rendkívüli parlamenti ülésnapot kell tartani.

A KORMÁNYPÁRTOK KEZDEMÉNYEZNI IS FOGJÁK EZT, ÉS INFORMÁCIÓINK SZERINT VÁRHATÓAN DECEMBER 17-ÉN ÜLNE ÖSSZE ÚJRA A HÁZ.

A Fidesz technikai hibának nevezte korábban, hogy kedden, a zárószavazásoknál, a bírói bérre vonatkozó, eredetileg Hende Csaba által benyújtott módosító kétharmadot igénylő részének megszavazásakor 29 fideszes képviselő nemet nyomott, így a teljes összegző módosító csomagról szavazásnál már csak tartózkodást nyomtak a kormánypárti képviselők, míg az eredetileg benyújtott kormányjavaslat átment.

Ha ezt nem szavazzák meg újra a kedden a rendkívüli ülésen, akkor a bírók nem kapnak fizetésemelést januártól. Érdekes ugyanakkor, hogy a parlament honlapján közzétett napirendi javaslat alapján azonnali kérdések és válaszok órája, valamint interpellációs idő is szerepel, és mivel Orbán Viktor miniszterelnök vélhetően jelen lesz a kétharmados többséget igénylő szavazásoknál, a rendkívüli üléssel az ellenzéki képviselőknek még egyszer utoljára lehetősége adódik kérdésekkel bombázni a miniszterelnököt.